Het vår i vente

Tariffoppgjøret er i full gang, og den første streiken er allerede et faktum i hotell- og restaurantbransjen. De streikende kjemper for å heve lønnsnivået til de mange lavlønte kvinnene i bransjen, akkurat som de gjorde for to år siden.

Dersom ikke arbeidsgiverne snart kommer med et bedre lønnstilbud, vil streiken snart ramme norsk næringsliv hardt. Ikke minst alle de dresskledde mennene som nok en gang er bekymret for at lønnsoppgjøret skal "ta helt av". Som kjent er det stort sett bare en gruppe toppsjefene vil gi et solid lønnstillegg til, og det er seg selv. Det klarer de nok i år også.
 
Det som skjer i privat sektor, har også innvirkning på det som skjer i offentlig sektor. Leder i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO), Anders Folkestad, har flere ganger pekt på at det må bli slutt på denne vanetenkningen, men arbeidsgiverne er neppe på linje ennå. Det betyr at det vil bli en hard kamp om å få en større ramme i offentlig sektor enn i privat sektor - en ramme som hittil har beveget seg rundt fem prosent.
 
UHO har sagt at det må ende et sted mellom seks og syv prosent for at utdanningsgruppene skal være tilfreds, ikke minst i kommunal sektor. Der finner vi blant andre de aller fleste førskolelærerne og styrerne i barnehagene.
 
For to år siden fikk lærergruppene stor oppmerksomhet i media, både før og under tariffoppgjøret. Det var ikke vanskelig å se at aviser, radio og TV hadde stor sympati med lærerne, og i politiske kretser var det også forståelse for at det var nødvendig å gjøre noe for å bedre rekrutteringen til læreryrket. Resultatet kjenner vi: Det ble et bra justeringsoppgjør kombinert med den første skolepakken, som førte til en gjennomsnittlig lønnsøkning i skoleverket på rundt 30 000 kroner.
 
I fjor kom den andre, og langt mer omstridte, skolepakken, som i løpet av året fører til en økning på ytterligere tre lønnstrinn - utenom tariffoppgjøret. Til gjengjeld har lærerne og skolelederne betalt med en høyere undervisningsplikt enn tidligere. Ved årets oppgjør vil de kort og godt ha høyere lønn, de godtar ikke at noen blander inn de omtalte pakkene.
 
Som det går frem av hovedoppslaget i Utdanning nr. 10, er det neppe en eneste gruppe innenfor Utdanningsforbundet eller den nye hovedorganisasjonen som ikke har store forventinger i forbindelse med dette oppgjøret. Vi har allerede sett at sykepleierne har gjennomført en langvarig streik og at de er klare til en ny streik, og politiet er også "på hugget".
 
Oppe i alt dette må det ikke glemmes at førskolelærerne har fått klare signaler om at de skal ha topp prioritet ved årets oppgjør, og for både Utdanningsforbundet og UHO er det en stor utfordring.
 
Vi har sett at det i år er stor forståelse i Kommunenes Sentralforbund for å løfte førskolelærerne og styrerne, men det vil de helst gjøre i lokale forhandlinger. Og da blir det fort store forskjeller fra kommune til kommune, enda større enn dem vi ser i dag. Det blir garantert hete vårmåneder.
  

Powered by Labrador CMS