Om å kjøre over

Undertegnede fra tidligere Norsk Lærarlag i Karasjok var delegat til stiftelsesårsmøtet  for Utdanningsforbundet  Finnmark. Etter dette møtet sitter jeg igjen med en del tanker.

Vi i Finnmark hadde i våre høringsuttalelser vært skeptiske til en sammenslåing. Vi sa et "betinget ja", og stilte krav om at viktige politiske spørsmål måtte avklares på forhånd slik at vi visste hva vi eventuelt sa ja til. Da vi kom til uravstemmingen, følte vi imidlertid at vi ikke hadde fått de svarene vi etterlyste. Så vi svarte nei. Men flertallet svarte ja. Og vi ville selvfølgelig gjøre det beste ut av situasjonen. Så vi dro på stiftelsesårsmøtet i håp om å få valgt inn de vi mente var de beste for den nye utdanningsorganisasjonen.

Jeg må innrømme at skepsisen var stor da jeg lese valgreglementet. Det ble i hele prosessen presisert at Norsk Lærerlag og Lærerforbundet skulle være to likeverdige parter og at det var viktig at den ene parten ikke ble overkjørt. Altså: Lærerforbundet måtte ikke bli overkjørt av Norsk Lærerlag. Men hva var det som skjedde? Min oppfatning er at valgreglementet var formulert slik at det ble Norsk Lærerlag som ble overkjørt av Lærerforbundet. Flertallet ble overkjørt av mindretallet. En organisasjon som representerer en tredel av medlemsmassen overkjører resten.

Det ble gjort på følgende måte: Lærerforbundet hadde nesten like mange delegater som Norsk Lærerlag. Det manglet bare to. Og valgreglementet var slik at Lærerforbundet ble favorisert når det ikke var enighet om en kandidat i valgkomiteen.Ved likt stemmetall etter fem valgomganger vant Lærerforbundets kandidat.

Jeg og mange med meg mente på forhånd at vi hadde gitt avkall på mye, blant annet den solidariske lønnspolitikken Norsk Lærerlag hadde stått for. Nå måtte vi i tillegg se i øynene at vi mistet en god leder også. Det må da føles merkelig å bli valgt til leder i en organisasjon og vite at du er uønsket av to tredeler av medlemsmassen. I tillegg opplevde vi at hver gang det var noe som måtte avklares, var det Norsk Lærerlags lederkandidat som svarte på spørsmålene. Det tolker jeg  dithen at den valgte lederen ikke hadde de kunnskapene som skulle til for å svare på spørsmålene.

Jeg lurer virkelig på hvorfor NorskLærerlag "solgte sjela si" for å få til en ny stor utdanningsorganisasjon. Lærerforbundet var mye mindre. Likevel ser det ut til at Lærerforbundet har styrt det meste til sin fordel. Jeg mener prisen vi betalte er for høy.

Det er med sorg jeg avslutter arbeidet i Norsk Lærerlag for å ta fatt på lokallagsarbeid i Utdanningsforbundet. For den nye utdanningsorganisasjonens skyld håper jeg sørgeperioden ikke blir for lang. For vi har mange store og viktige utfordringer i arbeidet med å bygge opp den nye oranisasjonen.Til tross for sorgen skal jeg være med i dette arbeidet.

Powered by Labrador CMS