Danmark: Mange starter skoleforberedende aktiviteter fra de er fire år

Flere og flere danske barn starter på tidlig SFO i god tid før skolestart, mange av dem slutter i barnehagen allerede når de er fire år.

Publisert Sist oppdatert

Mange barn slutter i barnehagen ved fireårsalderen og går over til tidlig SFO. Man vet foreløpig ikke noe om hva dette har å bety for barnas trivsel og utvikling, kommer det fram i en ny undersøkelse fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Tidlig SFO har vært en mulighet siden 1990, hvor SFO blev utvidet til også at kunne omfatte barn, som ennå ikke har startet på skolen.

Flere og flere skoler benytter nå en skolestartsmodell hvor barna starter på SFO før de begynner i barnehageklassen, et slags for-år før skolestart. For 15 år siden benyttet hver fjerde skole seg av ordningen med tidlig SFO. I fjor var dette mer enn doblet, til 56 prosent. Det betyr at barn i mer enn annen hver skole forlot barnehagen for å begynne på tidlig SFO.

Utviklingen ser dessuten ut til å fortsette: 70 prosent av skolene som har planlagt en endring av skolestartsmodell, sier de vil over til tidlig SFO.

Men EVA-instituttet vet ikke noe om verken fordeler eller ulemper ved tidlig SFO.

– Vi har ikke noe videnskapelig belegg for å foretrekke tidlig SFO eller andre skolestartmodeller framfor en annen. Det er viktig at vi får undersøkt hva tidlig skolestart og tidligere skoleforberedelse har å si for barna – både når det gjelder læring og utvikling i barnehagen og etterfølgende skolestart, sier områdeleder for dagtilbud, Dina Celia Madsen, i EVA.

Les: En koffert bedrer overgangen fra barnehage til skole

En utfordring som EVA ser allerede er at barna får enda en overgang de må forholde seg til, og overganger kan være forbundet med utfordringer for noen barn.

Powered by Labrador CMS