– To vasker på kjøkkenet og armatur som man kan dytte i gang med håndbaken eller armen, råder Kari Laastad, seniorinspektør i Mattilsynet. Arkivfoto: Paal Svendsen

Sjekk vasken og få mindre sjukdom i barnehagen

God håndvask gir betydelig reduksjon av sjukdom i barnehagene. Likevel er utilfredsstillende vasker en gjenganger når Mattilsynet har tilsyn.

Publisert Sist oppdatert
Etter tilsyn fra Mattilsynet ei uke i januar i år og i ulike deler av landet fikk åtte barnehager i pålegg om å skaffe seg bedre vasker. Tilsyna var ikke koordinert i noen form.

Og vasker er en gjenganger som problemområde når Mattilsynet er på barnehagetilsyn, forteller seniorinspektør Kari Laastad i Mattilsynet.

– Når barnehagen ligger i et gammelt bygg kan vi se at det kan være litt krevende med skikkelige vasker. Men vi ser også at vaskene er glemt i nye barnehager, sier hun.

Det er særlig to feil som går igjen.

Les også: Stor variasjon i kvaliteten på norske barnehager

To vasker må til

Den ene er at det bare er én vask på kjøkkenet. Der vaskes det både hender og gulrøtter.

– Barnehagekjøkken skal ha to vasker. En skal bare brukes til hender og eventuelt som utslagsvask, sier Kari Slaastad.

– Oppvaskkummen i kjøkkenbenken regner vi som rein sone. Det er den ikke hvis den blir brukt til håndvask innimellom, understreker hun.

En annen gjenganger er at håndvaskene på toalettet har armatur som man må bruke håndflater og fingre for å betjene.

- Da tar vi på armaturen med skitne fingre, vasker oss og tar på armaturen igjen. Problemet er at da er armaturen skittent, sier hun.

Delte arbeidsstokken i to

– I stedet skal vasken ha armatur som vi kan dytte på med håndbaken eller armen, eller styres med fotocelle.

– I prinsippet bør alle i barnehagen gjøre det. Men vi innser at når små barn skal slutte med bleie, må vi akseptere at de lærer prosessene litt etter litt, sier Laastad.

En barnehage der det hadde vært mye sjukdom i desember i fjor, fikk etter inspeksjon rådet om å dele arbeidsstokken i to i perioder der magesjuke herja. Den ene delen skifta bleier, den andre stelte mat. I vanskelige perioder skulle ikke samme person gjøre begge deler.

– Det er et godt og viktig råd for å hindre smitte i slike tider, sier Kari Laastad.

Kjøleskap med for høy temperatur og mat som blir stående for lenge ute, er andre gjengangere fra tilsynene.

Les også: Seks tips for en lusfri barnehage og skole

– Ikke la pålegget ligge ute

– Mange glemmer å sjekke temperaturen i kjøleskapet. Står den på fire grader kan vi være trygge. Lettbedervelig mat skal ikke være i romtemperatur mer enn to timer. Ikke la påleggspakka ligge ute. Ta heller fram de skivene man tror trengs, og kast det som likevel ikke går med, sier Laastad.

I desember i fjor ble 20 barn sjuke etter et arrangement i en barnehage. Sjukdomsutbruddet ble satt i sammenheng med arrangementet. Barnehagen fikk i ettertid kritikk for ikke å ha meldt utbruddet til kommunelege og Mattilsynet straks.

– Det er pliktig å melde fra i slike situasjoner. Da er det viktig å finne en eventuell smittekilde. Men er vi ikke raskt på plassen, har vi ikke sjans til å finne kilden, Sier Kari Laastad.

– Bør vi ikke akseptere at der det er mange små barn, vil det være mye bakterier?

– Det er absolutt mulig å redusere bakteriemengden og med det sjukdommene. Stikkordet er håndvask, håndvask og atter håndvask. Under svineinfluensaen vaska folk hendene hele tida. Da gikk sjukdomsmengden i barnehagene ned, sier Kari Laastad.

Les meir her:

https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/matservering/barnehage_sfo/


Powered by Labrador CMS