– Sparetiltak i Rogaland får store konsekvenser

– Nå begynner vi for alvor å ane konsekvensene av sparetiltakene i opplæringssektoren i Rogaland, sier Arbeiderpartiets Simon Næsse.

Fylkestinget i Rogaland vedtok denne uken, med knappest mulig flertall, at konsekvensene av sparetiltakene ved de videregående skolene tas til orientering.

Les i ebladet av Utdanning nr. 11/2015 side 36:
75 millioner i kutt betyr mer undervisning per lærer

 

– Balanserer på en knivsegg

– Dette er resultatet av investeringsgraden man tidligere har bestemt seg for, fortsetter Næsse, og henviser til de siste årenes millioninvesteringer der man har valgt bygging av nye skolebygg i stedet for å pusse opp de man har.

– Dette går nå på bekostning av undervisningspersonale, tiltak og innholdet i skolen, fremholder Næsse.

Flertallspartiene i fylkestinget i Rogaland (Høyre, KrF og Frp) har makta, dermed ble resultatet som forventet. Dette betyr i realiteten at det skal spares 75 millioner kroner, fordelt på en treårsperiode.

Næsse beklager situasjonen som har oppstått.

– Vi balanserer på en knivsegg mellom det forsvarlige og uforsvarlige. Handlingsrommet til skolene er definitivt under sterkt press.

Han viser til at nesten 90 prosent av skolebudsjettene er lønnsmidler. Derfor kan ikke de innsparinger det legges opp til gjennomføres uten at det får konsekvenser for skolene sitt lønnsbudsjett og dermed stillinger. Den tapende part blir eleven.

 

60 årsverk borte

For å kartlegge gjennomføringen av skolenes kutt, ble alle skolene kontaktet. De ble blant annet spurt om hvor mange stillinger de har redusert. Alle skolene svarte, og summen var nesten 60 årsverk. Dette bygger imidlertid bare på de to første årene i innsparingsperioden.

Skolene uttrykker stor bekymring over situasjonen. Budsjettreduksjoner over flere år gjør at de nærmer seg en grense for hva de opplever som forsvarlig i forhold til å levere opplæring av god kvalitet til alle elever.

For lærerne ved skolene betyr dette mer undervisning og innenfor de yrkesrettede fagene fører det til flere sammenslåtte grupper.

 

Ønsket å reversere

Arbeiderpartiet la fram et alternativt forslag om å utarbeide en økonomiplan for 2016–2019 med sikte på å reversere de vedtatte kuttene i Rogalands videregående skoler. Dette falt med 19 mot flertallspartienes 20 stemmer.

– Vi balanserer nå helt på grensen av det som er forsvarlig, sier Næsse.

Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet hevder at flertallspartiene Høyre, KrF og Frp er i ferd med å vanstyre det pedagogiske tilbudet i Rogaland. De mener at kommende skoleårs budsjettkutt er så kraftige, at kvaliteten forringes på mange plan - både for elever og ansatte.

– Kuttene går ut over elevene. Dette er utfordrende, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Brown. Det mest alvorlige er at det planlegges med ikke å gi elevene vikar når lærer er syk eller fraværende. Elevene vil da kunne risikere å ikke få oppfylt minstetimetallet i faget med en kvalifisert lærer.

– Flertallspartiene i Rogaland fylkeskommune har på denne måten skapt en uforsvarlig situasjon for mange elever. Især truer kuttene de mest sårbare elevene som står i fare for å falle ut av videregående skole. Skolene settes på en uforsvarlig prøve, der pedagogiske hensyn må vike for budsjettbalansen, avslutter hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Rogaland, Bjørn Brown.

Powered by Labrador CMS