Pedagogstudentene vil ha register over studenter som er uskikket

Pedagogstudentene (PS) vil ha et nasjonalt register over studenter som er uskikket. – Vi må tørre å si at det ikke er alle studenter som går på pedagogutdanningene som egner seg til å bli pedagoger, sier PS-leder, Marie Furulund.

Pedagogstudentene har lenge jobbet med praksisen rundt skikkethet, og Furulund er ikke fornøyd med hvordan institusjonene i dag håndhever skikkethet.

 

Stryk i praksis

Det finnes ikke tall på studenter som slutter fordi de selv ikke føler at de passer inn på studiet eller fordi de for eksempel har strøket på praksis.

– Det er ikke heldig. Mørketallene er nok høye. Det er ikke heldig at disse ikke blir registrert. Vi vet at studenter har sluttet et sted etter at de har strøket på for eksempel praksis også har de begynt på samme studie et annet sted, sier hun.

PS vil ha et nasjonalt register for studenter som er vurdert som uskikket.

– I dag er det bare de som søker igjennom samordnet opptak som blir registrert, vi vil ha dem som er uskikket inn i det samme registret som dem som er tatt for fusk.

Når det er fattet vedtak om at en student utestenges på grunn av vedtak om ikke-skikkethet, skal opplysninger om studentens navn, omfang og utestengingsperiode sendes til et nasjonalt register. Dette gjør at den berørte studenten ikke får mulighet til å ta noen form for lærerutdanning i utestengelsesperioden.

Ute på høring

Kunnskapsdepartementet ønsker å innlemme flere studier i ordningen med skikkethet. Forslaget går blant annet på å innlemme preste-, paramedic-, logoped-, trafikklærer- og tolkeutdanningene i denne ordningen. Dette er sendt på høring, og svarfristen er i slutten av april.

Det foreslås å utvide lengste utestengningsperiode fra tre til fem år.

– Vi kommer til å gi en høringsuttalelse, men den er ikke klar ennå, sier Furulund.

Et av punktene PS er opptatt av er at finansieringsmodellen skal legge til rette for at utdanningsinstitusjonene ikke risikerer å tape midler ved å veilede studenter ut av studiet eller konkludere med at studenter er uskikket.

– I dag er dette en kostbar prosess. Det er dyrt å sette av ressurser til å drive veiledning og nemnd. En sak som føres helt opp til rettssystemet kan fort koste den enkelte utdanningsinstitusjonen en halv million kroner, sier Furulund.

I tillegg gir produksjon av studiepoenger penger i kassa.

– Institusjonene må kunne kompenseres for store økonomiske tap ved skikkethetssaker, sier Furulund.

 

Den dårlige læreren

– Det er viktig at de rette personene blir våre kollegaer. Det er ikke nok å være faglig flink for å bli en god lærer. Personlig egnethet er vel så viktig. En dårlig lærer ødelegger for så mange, og den gir også yrket et dårlig omdømme, mener studentlederen.

PS er opptatt av at pedagogene skal ha høy status og bli oppfattet som godt egnet til jobben sin.

– Alle må tørre å si ifra om studenter som ikke er skikket til det yrket de har tenkt seg ut i. Det er veldig viktig, sier Furulund.

Powered by Labrador CMS