Muslimsk ungdom går til kamp mot fordommer

Faten Al-Hussaini talte IS midt imot foran Stortinget. Yousef Bartho Assidiq valgte å bryte ut av et ekstremistisk islamsk miljø i Oslo. Nå drar de rundt til skoler og deler sine kunnskaper.

Publisert

Yousef og Faten har startet organisasjonen JustUnity de bidrar til å forebygge radikalisering og ekstremisme blant ungdom.

De jobber også med dem som allerede er radikalisert. På skolebesøk deler Yousef og Faten sine kunnskaper og erfaringer med lærere og elever.

 

Erna Solberg er imponert

17. mars ble begge invitert til statsminister Erna Solbergs (H) kontor, sammen med flere andre unge muslimer, blant annet Hajrah Arshad, en av initiativtakerne til «Fredens ring» rundt synagogen.

De unge muslimene står opp for verdier som medmenneskelighet, likeverd og fredelig sameksistens. De har et klart budskap til islam- og muslimhatere som ønsker å skape splittelse og spre frykt.

Solberg er imponert over de unge muslimenes engasjement:

– Veldig mange av oss er ikke klar over hva det betyr når de stikker hodet opp i kontroversielle spørsmål i sitt eget miljø. I tillegg er disse ungdommene kontroversielle blant noen nordmenn.

– De settes under mye press, men gjør en strålende innsats, sa Solberg.

På tross av sitt fredelige budskap har ungdommene tryggehetsguide fra politiet og tilbud om voldsalarm. Bakteppet for møtet hos Solberg er frykt for at nordmenn skal bli radikalisert og reise til Syria for å krige. Av de minst 70 som har reist fra Norge, har rundt 15 personer blitt drept i Syria, ifølge PST.

 

Fant et fellesskap blant ekstremistene

Eksperter på ekstremisme er positive til regjeringens handlingsplan. Men foreløpig er det ikke bevilget særlig mye penger til antiradikaliseringsarbeidet. Nå åpner statsministeren for å se på mer pengestøtte til denne typen arbeid.

Utdanning møter Faten og Yousef en lørdag formiddag på Aker Brygge. Her lager de vedtekter for JustUnity. Advokat Geir Lippestad hjelper til med det juridiske. Snart er et styre på plass. Det skal bestå av representerer for ulike religioner.

Yousef har nettopp fortalt om sin bakgrunn til Ungdommens bystyre i Sarpsborg. Der fikk forsamlingen høre historien om hvordan en vanlig norsk gutt fra Nøtterøy endte opp i en ekstremistisk muslimsk gruppe i Oslo. Yousef konverterte til islam i 2009. Nyheten ble ikke tatt godt imot verken i familien eller i vennekretsen.

Yousef følte seg ensom, men fant et fellesskap blant ekstremistene.

- Da jeg skjønte at de var villige til å bruke voldelige midler, ville jeg ut, forteller Yousef.

Men det var ikke så enkelt. Han ble truet med represalier etter å ha kontaktet politiet. I dag har Yousef mange venner og et godt forhold til familien som støtter ham fullt ut.

 

Vanskelig for lære å snakke om

Da Sørumsand videregående skole nylig fikk besøk av Faten og Yousef uttalte rektor Kjell Hermann til Vårt Land: – Dette er viktige diskusjoner for elevene å ta del i og som det ikke nødvendigvis er så lett for lærere å legge til rette for. Han sa også at både han og lærerne synes det er vanskelig å snakke om radikalisering og ekstremisme. Yousefs erfaring er at det kan være lettere å ta opp disse temaene med ham og Faten.

- Vi har møtt muslimer som er redde for å si at de er muslimer og homofile som ikke tidligere har våget å stå fram. Vårt budskap er toleranse og respekt, sier Yousef.

Sammen med tenketanken Minotenk, der Yousef har jobbet fram til nå, har han bidratt til å hindre ungdommer fra å reise til Syria. Dette fortalte han om for mer enn 300 tilhørere på den årlige konferansen til Politiets kriminalforebyggende forening (PKF) på Gardermoen i mars.

En av de potensielle Syriafarerne ba Yousef snu livet hans på en måned. Den unge gutten tilhørte et ekstremistisk muslimsk miljø, hadde rusproblemer, manglet formell utdanning, hadde narkogjeld og var uten jobb. Yousef forteller:

- Det var ingen enkel oppgave å gå til en arbeidsgiver å be om jobb til en gutt med denne bakgrunnen. «Ser jeg ut som julenissen?» spurte en avarbeidsgiverne.

Men Yousef ga ikke opp. Han oppdaget at gutten var god på dataprogrammering. I dag har han jobb og kjæreste og er i ferd med å få livet sitt på beina igjen.

 

Fikk Bergensenprisen

Under demonstrasjonen utenfor Stortinget i juni 2014 sa Faten at IS hjernevasker unge mennesker i Norge og sender dem ut for å drepe og voldta. Hun spurte Erna Solberg, som var til stede, om det er riktig at de som reiser til Syria og Irak for å krige for IS skal få komme hjem med rent rulleblad.

For talen fikk Faten en ærespris, Bergesenprisen, på litt over en million kroner. Mange syntes hun var modig. Samtidig fikk hun kritikk for å ha gjengitt et sitat fra Khomein på Facebook: «Om vi ber med hendene oppe eller nede, altså om vi er sunni- eller sjiamuslimer, er vi alle muslimer.» Selv synes hun det er vakkert.

- Nå sitter vi her en sunni og en sjia og har startet en organisasjon sammen, sier Yousef.

Som økonomiansvarlig har de to fått med seg Zainab Taher (19). Også hun er sjiamuslim og studerer på Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet (NMBU) i Ås.

- Jeg gikk på Hellerud videregående skole i Oslo. Der var det mange elever med ekstreme meninger, sier Zainab. På fredager pleide Faten å møte henne på skolen. – Jeg kom for å debattere, sier Faten.

Powered by Labrador CMS