Sarpsborg-politikerne ber om gjennomgang av lovverket:
– Kan ikke akseptere at elevene kan utøve vold mot lærere

Ordføreren i Sarpsborg krever svar fra regjeringen.

Publisert

– Jeg stiller spørsmål ved om dagens nasjonale lovverk er innrettet for situasjonen vi har i dag. Vi må være villig til å se på hvordan vi balanserer elevers rettigheter og plikter mot ansattes rettigheter og plikter, og på om lovverket legger opp til at skolene får brukt sine ressurser best mulig.

Det uttalte Sarpsborg-ordfører, Sindre Martinsen-Evje (Ap), under torsdagens bystyremøte.

Vold mot ansatte i skolen var tema under møtet og politikerne stemte til slutt enstemmig for å støtte ordførerens forslag om å be regjeringen om en nasjonal gjennomgang av lovverket med sikte på å forebygge vold, og oppnå best mulig ressursbruk, i grunnskolene.

– Ingen av oss ønsker oss tilbake til tiden da lærerne kunne straffe elevene fysisk, men vi kan heller ikke akseptere en situasjon der elevene kan utøve vold mot lærerne, sa Martinsen-Evje.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Les også: Opplæringsloven og lærernes rettssikkerhet

Lovet å endre loven

I 2017 ble det gjort endringer i opplæringsloven kapittel 9A om elevenes skolemiljø. Målet med de nye reglene var å sikre et mer effektivt regelverk mot mobbing og en bedre håndheving av reglene.

Men mange lærere har pekt på at paragrafen har gjort at lærere kvier seg for å gripe inn i konflikter fordi de frykter at det kan få konsekvenser for dem.

– Mange er redde for å miste jobben fordi man har tatt i en elev. Lærerne må vite hva som er innenfor loven, sa leder for Utdanningsforbundet i Trondheim, Gry Camilla Tingstad, til Utdanningsnytt i fjor.

Legger frem rapport

Nesten en måned er gått siden flere lærer ved Tindlund ungdomsskole i Sarpsborg ble skadet da de måtte gripe inn i en slåsskamp.

I etterkant hentet Utdanningsnytt inn tall fra kommunen som viste at det har vært en stor økning i antall meldte saker der elever har utsatt ansatte i Sarpsborg-skolene for vold og trusler.

I 2018 var ble det meldt inn 253 hendelser. I 2022 var tallet 666. Det er nesten en tredobling på fire år. Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, Knut Raknerud Olsen, er bekymret over utviklingen.

– Vi har lærere i Sarpsborg som har sluttet på grunn av frykt for vold på jobb, sa Olsen til Utdanningsnytt i februar.

Like før koronapandemien etablerte Sarpsborg kommune et utvalg som jobber med utfordringen med vold og trusler mot ansatte i skolen. De er i gang med risiko- og sårbarhetsanalyser og sikkerhetsvurderinger av arbeidsmiljøene.

Les også: – Lærere mangler opplæring i konflikthåndtering

I bystyremøtet forrige uke lovet ordfører Sindre Martinsen-Evje at de folkevalgte skal få innsikt i arbeidet.

– Det legges fram rapport om arbeidet med å redusere mulighetene for vold og trusler mot ansatte i Sarpsborg kommune som er igangsatt i samarbeid med vernetjenesten, til politisk behandling når den er klar, sa han.

Powered by Labrador CMS