Fysikkens historie. Fra naturfilosofi til kvantefysikk

Renstrøms bok er i tillegg til å være en fin innføring i vitenskapshistorie for realister, også ei ypperlig bru for humanister som vil våge seg over kløften til et annet fagområde, skriver omtaleren

Av Reidun Renstrøm
123 sider 
Høyskoleforlaget.

Godt fortalt om fysikkens milepæler

I Reidun Renstrøms bok ”Fysikkens historie. Fra naturfilosofi til kvanteteori” blir vi med på en historisk ferd som forteller oss om hvordan vår erkjennelse om den fysiske naturen er vokst fram. Renstrøms bok er i tillegg til å være en fin innføring i vitenskapshistorie for realister, også ei ypperlig bru for humanister som vil våge seg over kløften til et annet fagområde.

Og for de som leser fysikk på ulike nivåer, er dette så absolutt verdifull plusslesing.
I det gamle Hellas hadde man troen på et ”urstoff”, der Demokrit hevdet at det besto av atomer, Aristoteles snakket om de fire elementer: jord, luft, vann og ild. Pytagoras mente derimot at tallene var det essensielle i naturen.

Renstrøm går også gjennom de kjente diskusjonene om hva som har vært ansett som universets midtpunkt, der Jorda lenge hadde denne hedersplassen. Hun er innom Johannes Kepler, Tycho Brahe, Galileo Galilei, Isaac Newton, som alle bidro til å få orden på hvordan vårt eget solsystem var sammensatt og hvordan planetene beveger seg.

Newton mente lys var partikler. Men forsøk på begynnelsen av 1800-tallet viste at lysstråler samvirker med hverandre på en måte som bare kan tolkes slik at lys er bølger. Samspillet mellom elektrisk strøm og magnetisme ble oppdaget av dansken Hans Christian Ørsted.

I etterkant av Einstein-året får vi repetert hva som skjedde i det forfatteren kaller Einsteins mirakelår: 1905. Blant annet postulerte han at lysfarten var konstant uansett hvordan man måler den. Det avfødte hans spesielle relativitetsteori.

Nå blir det litt vanskelig å følge med, men det er absolutt verdt å prøve å henge med på Renstrøms beretning om den stadig dypere erkjennelse som vokste fram utover på 1900-tallet, om hvordan materien er bygd opp. En av de virkelig banebrytende oppdagelsene var at energitransport skjer i porsjoner, kvanter. Helt fra grunnskolen lærer vi om de negative elektroner som snurrer i bestemte baner rundt den positiv atomkjernen. De kan bare skifte bane ved enten å gi fra seg eller absorbere slike kvanter.

Reidun Renstrøm er førstelektor i fysikk ved Høgskolen i Agder.

     
      

 



    

 

Powered by Labrador CMS