Moti nektet å selge våpen til massedrapsmannen Nikolas Cruz

I fjor prøvde massedrapsmannen Nikolas Cruz å kjøpe det halvautomatiske skytevåpenet AR-15 i Masa våpenbutikk, men innehaver Moti Adika nektet å selge til Cruz fordi han var under 21 år. – Tenåringer er ikke mentalt modne nok til å eie slike våpen, sier Adaka til Utdanning.

Publisert

I en nokså anonym bygning langs en av de større veiene i byen Coral Springs i Florida i USA, ligger våpenbutikken Masa Firearms inc.

I fjor fikk innehaver Moti Adika besøk av en 18–åring ved navn Nikolas Cruz som ønsket å kjøpe det halvautomatiske skytevåpenet AR-15. Adaka nektet Cruz å kjøpe våpenet og viste til butikkens regel om å bare selge våpen til folk som er 21 år og eldre.

Cruz fikk kjøpt et AR-15 i en annen våpenbutikk noen kilometer unna kort tid etter, forteller Adika. Den andre butikken solgte til alle over 18 år - slik de rettmessig kunne i henhold til loven. 14. februar brukte altså Cruz dette våpenet til å drepe 17 personer på Marjory Stoneman Douglas high school.

 

Virket normal

Adaka sier Cruz virket som en høflig, normal ung mann da han var innom butikken i fjor.

– Kunne du se noen varselstegn eller nervøse trekk?

– Nei. Men han ble misfornøyd da han skjønte at han ikke fikk kjøpt våpenet hos meg, sier Adaka.

Han mener tenåringer ikke er modne nok til å eie og bruke skytevåpen, og Adaka innførte dermed en 21-årsregel helt fra da han åpnet butikken i 2011, og var slik sett forut for Floridas politikere.

Nylig vedtok nemlig senatet og representantenes hus i Florida at aldersgrensen for å kjøpe skytevåpen skal heves fra 18 til 21 år. Nå er det kun guvernør Rick Scott som kan stoppe lovforslaget, som bl.a. også innebærer at ansatte ved skoler kan bære skytevåpen skjult.

 

 

Mener det er riktig å bevæpne ansatte på skoler

Floridas lovgivere vil også at enkelte ansatte ved skoler skal gå med skjult våpen, som et ekstra sikkerhetstiltak. Det mener Adaka er klokt.

– Flere av de demokratiske senatorene sa i senatsdebatten at løsningen på å forhindre skoleskytinger ikke er flere våpen på skolene?

– Det vi trenger nå er tiltak som reduserer risikoen for at så mange personer blir drept ved neste skoleskyting. Hvis fotballtreneren Aaron Feis (som ble drept da han forsøkte å beskytte elevene journ.anm) hadde hatt et skytevåpen, tror jeg ikke 17 personer ville blitt drept, sier Adaka.

 

– Ikke farlige i seg selv

Politikerne valgte derimot ikke å forby automatiske og halvautomatiske våpen.

– Dét er en riktig beslutning, sier Adaka.

– For mange virker det underlig at privatpersoner skal eie slike militære skytevåpen. Hvorfor kan ikke folk bare bruke jaktrifler eller pistoler hvis de vil ha beskyttelse eller være aktive i skytterlag osv.?

– Skytevåpen som AR-15 er et godt våpen som gir stor glede for de som bl.a. bruker det til å skyte på blinker osv. Jeg syns grunnlaget for spørsmålet blir feil. I USA står det i grunnloven at man kan bære våpen, sier Adaka, og bruker en analogi:

– Hvorfor vil man kjøpe en Fiat og kjøre i 70 km/t når man kan kjøpe en Porsche og kjøre i 150 km/t? Hvis Porsche-sjåføren krasjer i fylla, vil det kunne gjøre mye større skade enn Fiaten, men det er ingen som snakker om at vi skal forby Porscher, eller stiller spørsmålstegn ved hvorfor folk vil ha dem, sier Adaka, og legger til at det store flertallet av folk som eier våpen som AR-15 bruker det på fredelig vis.

– Men rent praktisk, en skoleskytter med et halvautomatisk militært våpen vil kunne gjøre mer skade på kort tid på en skole enn en skoleskytter med pistol?

Adaka mener spørsmålet blir for enkelt.

– Det er flere typer våpen som kan være svært dødelige. Grovkalibrete hagler kan for eksempel drepe rundt tre mennesker per skudd, sier Adaka, og legger til at han mener det viktig at det blir enda grundigere bakgrunnssjekk av folk som skal kjøpe skytevåpen.

 

Skjønner ikke hvorfor slike våpen er lov

Noen kilometer unna våpenbutikken, utenfor Marjory Stoneman Douglas high school, er elever på vei hjem etter endt skoledag. Samtlige elever Utdanning snakker med syns det er meningsløst at slike halv- og helautomatiske skytevåpen fortsatt skal være lovlige å selge. Delstatspolitikerne har riktignok vedtatt å forby såkalte ’bump stocks’, som i praksis gjør halvautomatiske våpen til helautomatiske våpen.

Elevene er også motstandere av å ha bevæpna ansatte på skolene, som Utdanning skrev om før helgen.

Ei av disse er Leena Al-Hraki.

– Det blir i grunn bare å legge til rette for mer vold i skolen, og jeg ser ikke hvorfor man skal bekjempe skytevåpen med flere skytevåpen, sier hun.

Hun kjente fire av elevene som ble drept den 14. februar.

– Det er fortsatt vanskelig å tro at de er borte, sier Al-Hraki.

Powered by Labrador CMS