Kommune stanser «skolebegravelser»

I Gjerdrum i Akershus lærte tiåringer om døden og sorg blant annet ved å gjennomføre en begravelse som rollespill. Nå har kommunen stanset opplegget.

Sogneprest Jakob Furuseth sier til Vårt Land at hovedpoenget med øvelsen i kirken var å bryte ned tabuer knyttet til døden. Han forteller at det ikke var noe rituelt ved opplegget, men at det var ment som en praktisk gjennomgang.

– Hele tiden får barna komme med tanker erfaringer og innspill. Vi forklarer og svarer på spørsmål underveis, forteller sognepresten.

Men samarbeidet falt ikke i god jord hos alle. En lokalpolitiker kalte kistebæringen grotesk og sier til  Romerikes Blad at hun ikke tror foreldrene eller barna hadde fått god nok informasjon. Nå har administrasjonen i kommunen stanset opplegget inntil vider, og ordfører Anders Østensen (Ap), sier skolene vil se spesielt på praksisen når samarbeidsavtalen med kirken skal revideres.

En som derimot er positiv er pedagogikkprofessor Jon-Håkon Schultz, som forsker på kriser og traumer hos barn.

– Jeg kan skjønne at noen blir forskrekket når man kun ser på kistebæringen isolert. Men sett i en helhet synes jeg dette høres ut som et godt pedagogisk opplegg, sier Schultz. Han mener det ikke er tilstrekkelig med en teoretisk tilnærming til ritualene dersom man skal alminneliggjøre døden. (©NTB)

Powered by Labrador CMS