En sprudlende Yngve Vogt forklarer hvordan vi er styrt av tilfeldigheter.

– Det er veldig få som vet mye om tilfeldighetenes verden

Synes du at vinlotteriet på jobben virker urettferdig? Det stemmer.

Publisert Sist oppdatert

Yngve Vogt, journalist i forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo, er innom Utdannings redaksjon for å snakke om sin nyeste bok, «Tilfeldig? Neppe!».

Hver sjette gang

Som forfatter og journalist ønsker Vogt å gjøre vanskelige temaer fra forskningens verden tilgjengelig for folk flest, og nå vil han altså vise hvordan tilfeldigheter og sannsynligheter styrer livene våre.

– Alt i samfunnet handler om tilfeldigheter, og jeg har skrevet denne boka for å vise hvordan samfunnet og forskere bruker sannsynlighetsregning for å temme tilfeldighetene. La oss tenke på noe så enkelt som et terningkast. Det er tilfeldig hva utfallet blir hver enkelt gang, men gjør man det mange nok ganger, oppdager vi at man får de ulike tallene (1-6) hver sjette gang.

– Det er veldig få som vet mye om tilfeldighetenes verden, derfor har jeg skrevet denne boken. Jeg ønsker blant annet å vise hvordan ulike typer forskning befatter seg med tilfeldigheter.

Vogt har snakket med framstående forskere med titler som partikkelfysiker, klimapsykolog og meningsmålingsanalytiker. De forklarer hvorfor og hvordan tilfeldigheter og «de store talls lov» påvirker alt fra radioaktivitet, klimamodeller og valgdagsmålinger.

– Stokastikk, eller læren om tilfeldigheter, er det det vakreste begrepet jeg vet om. Da jeg som ung student i statistikk hadde skjønt hva stokastikk var, hadde jeg «stokastiker» som tittel i telefonkatalogen. Da hendte det at folk ringte for å høre hva dette var for noe, og da fikk jeg anledning til å prate om dette, forteller Vogt.

Yngve Vogt, journalist, forfatter og «stokastiker».

Det er neppe tilfeldig at det er akkurat Yngve Vogt som skriver denne boka. Hele livet har han vært uvanlig opptatt av tall, noe han blant annet fortalte om i sin forrige bok: «Mattetriks på null komma niks». Som barn ble han oppfattet som en «klassisk nerd» som drømte om å bli verdensmester i hoderegning.

– Veldig, veldig uheldig

Interessen for tilfeldigheter og statistikk har kanskje alltid vært latent, men den ble styrket da faren en gang i året kom hjem med den ferskeste utgaven av Statistisk årbok. Og når han skal trekke frem de beste TV-minnene fra barndommen, er det ikke VM-finaler i fotball eller «da Oddvar Brå brakk staven» han nevner, men snarere opptellingen fra stortings- og kommunevalg, og ikke minst offentliggjøringen av valgdagsmålingen.

– I boka har du et lite kapittel om vinlotterier. Der har vel tilfeldigheter en del å si?

– En ting kan jeg i hvert fall si om vinlotterier: Det er noe av det mest urettferdige som finnes! Tenk deg at dere er åtte ansatte, og at dere lodder ut en flaske vin hver fredag i åtte uker. Det mest rettferdige vil jo være at alle vinner en flaske vin hver, men sannsynligheten for at det blir slik, er bare én av firehundre, eller 0,25 prosent! Det er alltid noen som vinner mer enn andre, og det kan føles svært urettferdig.

– Det har vært utrolig morsomt å skrive denne boka, ingen har skrevet om dette tidligere. Jeg er i full jobb som journalist, så jeg har skrevet den på fritiden. Jeg har brukt hver ledige kveld, helg og feriedag i halvannet år.

Boka kom ut 12. mars, så timingen kunne ikke vært dårligere. Det var den dagen samfunnet stengte ned fullstendig på grunn av Covid-19-pandemien.

– Det var tilfeldig, og veldig, veldig uheldig, smiler Vogt.

I videoene under viser Yngve forskjellige mattetriks!

Powered by Labrador CMS