Liten nedgang i mobbetallene

3,7 prosent av elevene blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere. Andelen elever som oppga at de ble mobbet var 3.9 prosent året før.

Tallene er hentet fra Elevundersøkelsen i 2015. Det er elever i gruppa eller klassen som står bak det meste av mobbingen. Dernest kommer andre elever på skolen. Mobbingen avtar med alderen.

– Elevundersøkelsen viser for andre år på rad en liten nedgang, men det er fortsatt langt fra det vi kan leve med. Foreldre, barnehagelærere, lærere og andre ansatte i barnehager og skoler, styrere og rektorer, ordførere, barn og unge må jobbe sammen mot samme mål – å stoppe mobbingen, sier Elisabeth Aspaker til NTB. Hun er kunnskapsminister mens Røe Isaksen er i pappapermisjon.

 

Erting er den vanligste krenkelsen

Andelen synker noe, men flater ut sammenliknet med den klare reduksjonen året før.

Å bli gjort narr av eller ertet er den mest utbredte krenkelsen, etterfulgt av å bli holdt utenfor og å få negative kommentarer om utseende. Skolen er uvitende om mye av dette, og mange elever opplever at de ikke får hjelp.

– Gjentatte krenkelser over tid kan også være mobbing. Vi har fortsatt en stor jobb å gjøre for å sikre at alle barn er trygge på skolen. Skolene må jobbe systematisk, både med å forebygge, avdekke og håndtere mobbing og krenkelser, sier direktør i Utdanningsdirektoratet Petter Skarheim. Cirka 416 000 elever svarte på Elevundersøkelsen høsten 2015.

Nasjonale og fylkesvise tall, samt en analyse av mobbing, krenkelser og arbeidsro i skolen, finner du på udir.no

Mobbetall på skolenivå kommer på skoleporten.no i mars.

Powered by Labrador CMS