Geir på en av de siste skoleturene før han sluttet som lærer.

37.500 kroner er ikke nok for å lokke Geir tilbake til klasserommet

Geir Myran forlot lærerjobben i høst, etter 30 år i skolen. Det skal mer til enn litt bedre lønn for å få ham til å komme tilbake.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg fikk litt å tenke på, men jeg ser at lønnsøkningen ikke er stor nok for at jeg skal vurdere å gå tilbake til skolen, sier Geir Myran (53).

Da Utdanningsnytt snakket med ham sist hadde han levert inn oppsigelsen sin ved Vikåsen skole i Trondheim. Etter 30 år i skolen, takket han for seg. Årsaken var lønnsoppgjøret i fjor. Med KS sitt tilbud ville Geir fått 2,5 prosents lønnsøkning.

– KS insisterer også på at så lenge folk er villige til å arbeide i skolen har vi ingen lærerkrise. Det betyr at 19-åringer rett fra russefeiring er akkurat like viktige for skolen som jeg er. Det gir meg ikke den anerkjennelsen og verdsettinga jeg forventer fra en arbeidsgiver, sa Myran den gangen.

Ikke lenger dårlig samvittighet

I år endte KS-oppgjøret over frontfagsramma. Partene ble til slutt enige om et oppgjør på 5,4 prosent. Hadde Geir Myran fortsatt som lærer ville han, som adjunkt med tilleggsutdanning, vært garantert en lønn på 654.700 kroner fra 1. mai. Det er en lønnshopp på 37.500 kroner.

Men Myran vil likevel ikke tilbake.

– Jeg har en hektisk og travel jobb nå også, men det er samtidig en jobb som det er mulig å ta litt fri fra, uten å kjenne på det store ansvaret eller konstant dårlig samvittighet, sier han.

– Jeg opplever det som en lettelse at det ikke er slik at jobben er meg lenger, at jeg kan skru av litt på en måte. Jeg savner elever og kolleger, men ikke den enorme kompleksiteten i lærerjobben. I alle fall ikke foreløpig. Beundringen for de som fortsatt står i yrket er ikke blitt mindre etter at jeg skiftet beite for å si det sånn.

– Mer som gjenstår

Lisa Eidesen, lærer og tillitsvalg ved Kvaløysletta ungdomsskole i Tromsø var også en av dem som var forbanna på KS etter fjorårets streik. Hun håper årets oppgjør er "et tegn på at KS har innsett alvoret", sier hun i et intervju med Utdanningsnytt.

I likhet med UDF-leder Steffen Handal understreker hun at årets oppgjør er et skritt i riktig retning, men at det er mer som gjenstår for å gjøre læreryrket attraktivt, med tanke på å rekruttere flere og beholde dem som er der.

Det mener også Geir Myran.

– Den totale livslønna bør kompensere for den nå 5-årige utdanninga , noe den ikke gjør i stor nok grad nå når arbeidsledigheten er så lav, sier han.

Powered by Labrador CMS