Lærere i Ålesund vant fram i lønnskonflikt.
Lærere i Ålesund vant fram i lønnskonflikt.

Lærere fikk lønnskutt ved kommunesammenslåing – nå får de alt tilbakebetalt

– Vi har vunnet en seier, sier påtroppende forbundsleder i Skolenes Landsforbund, Mette Johnsen Walker.

Publisert

Walker uttaler seg til Frifagbevegelse.no som har fulgt lønnskonflikten i nye Ålesund kommune.

Den startet 1. januar i 2020, etter at kommunene Ålesund, Skodje, Ørskog, Haram og Sandøy ble slått sammen. Sammenslåingen førte til at lærere i de tidligere kommunene Haram, Sandøy, Skodje og Ørskog gikk ned i lønn - opp til 10.000 kroner i året.

Bakgrunnen var kun representanter fra Utdanningsforbundet som deltok i forhandlingsmøter med Ålesund kommune og som underskrev protokoll på en avtale om «Harmonisering av funksjonstillegg i Ålesund kommune fra august 2020» - som innebar at også SL-lærere fikk kutt i lønna. Ålesund kommune ville ikke videreføre lokale funksjonstillegg til lærere i de gamle kommunene - og viste til avtalen som var inngått med Utdanningsforbundet.

Les også: Lærerne var lønnstapere i 2020 Her er snittlønna til lærerne

I januar i år møttes Skolenes landsforbund og representanter for kommunen, uten å bli enige, men nå har altså lærerne fått medhold av KS i tvistesaken og får tilbakebetalt alle pengene. I tillegg får de beholde funksjonstilleggene framover i tid.

- Vi har fått medhold i at arbeidsmiljøloven gjelder ved virksomhetsoverdragelse i forbindelse med kommunesammenslåingen og at kommunen ikke kan trekke i lønn på det grunnlaget. Ikke minst har vi fått rett i at det er arbeidsgivers plikt å kalle oss inn i en slik sak, da vi er en selvstendig part. Det er ikke slik at den største organisasjonen kan legge føringer for oss andre. Kommunen burde ha sjekket regelverket nøyere. Dette bør flere kommuner i tillegg til fylkeskommuner legge seg på minne, sier Mette Johnsen Walker til Frifagbevegelse.

Det har vært flere eksempler på konflikter i kjølvannet av kommunesammenslåinger. I Tønsberg gikk lærere flere tusen kroner ned i lønn på grunn av kutt i kontaktlærertillegget.

Powered by Labrador CMS