Kontaktlærere går ned mange tusen kroner i lønn på grunn av kommunesammenslåing

Rådmannen i Tønsberg lovet at ingen skulle gå ned i lønn når kommunen slo seg sammen med Re, men kontaktlærertillegget krymper.

Publisert

– Det er ingen som har gått ned i grunnlønn, men lønnen til kontaktlærerne blir jo mindre når tillegg minsker, forteller lokallagsleder Helene Pedersen i Utdanningsforbundet Tønsberg.

Lærerne betaler prisen

I Tønsberg fikk kontaktlærere litt ulikt tillegg etter hvor store klassene var, de som hadde de største klassene får nå om lag 7000 kroner mindre i året.

Helene Pedersen

– Vi har vært i forhandlinger med kommunen for å harmonisere funksjonstilleggene i de to gamle kommunene, men de ønsker å fordele lønnsmidlene annerledes. Ordningen skal evalueres innen 1. april neste år, sier Pedersen.

– Kan en nekte å være kontaktlærer?

– Nei det kan man ikke. Det er mulighet å pålegge lærere å være kontaktlærer. Det er et stort ansvar og en får ikke tilstrekkelig betalt verken i tid eller penger for jobben en gjør. Jeg skjønner at lærere blir frustrert når de går ned i lønn. Fordi om det argumenteres for at en ikke går ned i grunnlønn, så er det jo mindre som kommer inn på konto, sier Pedersen.

Også hovedtillitsvalgt Tarjei Solum Grimstad er oppgitt over at kontaktlærerne i Tønsberg kommune får mindre i kontaktlærertillegg.

– Dette er prisen for kommunesammenslåingen. Det burde ha fulgt med friske lønnsmidler inn i forhandlingene. Vi prioriterer kontaktlæreren og det gjør ikke kommunen ved å redusere tillegget, sier Grimstad.

Vil ha mer enn skryt

En kontaktlærer ved en av skolene i Tønsberg sier at det ikke er snakk om så store summer, men hun synes det at de får mindre i tillegg gjør at hun føler at jobben hun gjør ikke blir satt pris på.

– Det er en stor og krevende arbeidsmengde som bør lønnes høyere, og ikke lavere. Vi som er kontaktlærere legger ned så mye jobb. Spesielt nå i vår har vi strukket oss så langt. Ringt elever for å forsikre oss om at de har det bra, fulgt opp de som er alene og føler seg ensom. Det er så mye mer en skal gjøre når en har ansvaret for en klasse, sier læreren som har vært kontaktlærer i seks år.

Skolen hun er ansatt ved har tatt penger fra andre poster for at kontaktlærerne ikke skal gå ned i kontaktlærertillegg.

– For meg personlig er jo det bra. Men da går det jo ut over andre ting og det igjen rammer elevene, som mister andre tilbud de hadde hatt behov for. Jeg hadde jo håpet at vi skulle belønnes for jobben vi har lagt ned. Jada vi har fått skryt, men det hadde jo vært fint om vi også hadde fått mer betalt for alle de timene vi legger ned.

Læreren sier hun elsker jobben sin, men denne våren har vært ekstra slitsom.

– Det er innmari godt med fri nå, jeg er så sliten. Med to barnehagebarn hjemme, har dette vært meget krevende, sier læreren.

Powered by Labrador CMS