Alstahaug kommune sliter med å skaffe nok kvalifiserte lærere. Nå lokker de med stor-bonus.

Kommune i Nordland lokker nye lærere med inntil 90.000 kroner i bonus

I Alstahaug kommune i Nordland tilbyr nye lærere opp til 90.000 kroner for å ta jobb hos dem.

Publisert Sist oppdatert

– Årsaken er innlysende. Det er vanskelig å få tak i faglærte lærere i Alstahaug, og spesielt vanskelig 1.-4. klasse, sier kommunalsjef Connie Pettersen til Brønnøysunds avis.

Kommunen har i dag rundt 100 lærere. Til høsten trenger de 10-12 nye. Men i likhet med mange andre kommuner i Norge sliter de med å finne kvalifiserte lærere til grunnskolen.

– Før kunne vi få rundt 100 søkere på stillingene. De siste årene har det vært rundt 30, og mindre enn en tredel av dem har relevant utdanning, sier Pettersen.

Nå tester kommunen ut en bonusordning de neste tre årene i håp om at det skal sikre dem nok ansatte med godkjent lærerutdanning i klasserommene.

  • Lærere som skal undervise i 1.-4. klasse får en bonus på 90.000 kroner, der 60.000 utbetales første år, og 30.000 det neste.
  • De som blir ansatt i 5.-10. klasse er lovet en bonus på 45.000 kroner, med 30.000 kroner første år og 15.000 det neste.

Les også: Tvilsomme framskrivninger fra SSB gjør rekrutteringen til læreryrket vanskelig

– Kostnaden i rett ende

Bonusen omfatter kun nyansettelser av lærere som ikke har arbeidet i kommunen i løpet av de siste fem årene. De som søker må være faglærte og oppfylle kravene til kompetanse på forskjellige trinn.

– Dersom vi klarer å få faglærte inn i alle stillinger blir beløpet høyt. Men det må ses i sammenheng med elevenes resultater ved bruk av ufaglært arbeidskraft. Er det mange elever som sliter med å lære, får vi økte utgifter med å tilrettelegge for dem for eksempel gjennom spesialundervisning. Dette handler om å få kostnaden i rett ende, i et best mulig opplæringstilbud fra starten av, uttaler kommunalsjefen.

15,9 prosent uten lærerutdanning

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at andelen undervisning utført av lærere uten lærerutdanning i Nordland var på 15,9 prosent i 2020. For videregående skole var andelen 25 prosent.

– Tilsatte uten lærerutdanning mangler kompetansen som er påkrevd for å gjøre jobben slik den skal, skrev fylkesleder i Utdanningsforbundet i Nordland, Anita Karlsen, i et innlegg på Utdanningsnytt.

Rådgiver i Alstahaug kommune, Kenneth Pedersen, sier til Brønnøysunds Avis at de frykter at rekrutteringsproblemene vil øke. Han setter det i sammenheng med nedleggelsen av lærerutdanningen på Nesna.

– Jeg tror vi bare ser toppen av isfjellet. Vi hadde bra tilgang på lærere gjennom Høgskolen i Nesna. De hadde ofte tilknytning eller var i alle fall bestemt på å utdanne seg i distriktet. Nå må vi overtale studenter fra Bodø eller Levanger om å søke seg hit, sier han.

Les også: Laksemilliardær vil gjenreise lærarutdanninga på Nesna

Powered by Labrador CMS