Ved alle de 19 skolene i kommunen har de ansatte med annen høyere utdanning enn lærer. Mange er barnevernspedagoger. Nå kan Lunde barneskole miste sin. Foto: Bitjunge
Ved alle de 19 skolene i kommunen har de ansatte med annen høyere utdanning enn lærer. Mange er barnevernspedagoger. Nå kan Lunde barneskole miste sin. Foto: Bitjunge

Vil kutte alle miljøterapeuter fra Skien-skolene

Rådmannen i Skien foreslår i sin budsjettanbefaling for 2020 å kutte ikke-lovpålagte tjenester, og foreslår å fjerne de 22 miljøterapeutene fra skolene.

Publisert Sist oppdatert

I januar i år skrev Utdanningsnytt om Skien kommune hvor de har satset på miljøterapeuter ved alle sine skoler.

Nå vil rådmannen fjerne dem alle fra neste års budsjett.

Laget rundt læreren

En miljøterapeut har minimum en bachelor og er ofte en vernepleier, sosionom eller barnevernspedagog. Til sammen er det 22 miljøterapeuter ved de 19 skolene i Skien. En miljøterapeut koster om lag 115 000 kroner mer i året enn hva en assistent ville ha kostet, opplyser rådgiver Heidi Roheim i Skien kommune.

Det vil si at Skien kommune bruker om lag 2,5 millioner kroner på å ha høyskoleutdannende miljøterapeuter i skolen.

Leder av Utdanningsforbundet Skien er Gro Juve. Hun håper de skal finne midler til å opprettholde ordningen.

– De som jobber som miljøterapeuter er ikke medlemmer hos oss, men er veldig viktige for våre medlemmer. Jobben miljøterapeutene gjør, er med på å lette byrden på læreren sånn at de får anledning til å gjøre mer av det de skal. Budsjettet er ikke vedtatt ennå, så jeg er spent på om de klarer å finne midler til å fortsette ordningen, sier Juve.

Flere av lærerne i Skien har sagt at miljøterapeutene gjør en viktig jobb.

– De avlaster både lærere og ledelsen. Flere sier at det gjør det lettere å undervise. De omtales også som limet på skolen, sier Juve.

Protester

Et samlet rektorkorps hos alle skolene i Skien sier nei til å fjerne miljøterapeuter for å spare noen millioner i neste års budsjett, skriver Varden.

I budsjettforslaget står det: «Ved å ta ut alle miljøterapeuter uten å øke lærernes sosialpedagogiske ressurs kan en spare til sammen kr 5,9 mill. fra høsten 2020 og kr 12,9 mill. når tiltaket får helårsvirkning i 2021.»

– Jeg er selvfølgelig innforstått med at man må få et budsjett i havn og ikke kan styre mot underskudd, og at ikke-lovpålagte oppgaver må prioriteres bort. Men alle rektorer i Skien er enige om at miljøterapeuter er en superviktig del av det pedagogiske arbeidet som drives i skolen nå, sier rektor Kim Aas ved Stigeråsen skole, til Varden.

Dumt forslag

Marjan Farahmand (H) sitter i bystyret i Skien, hun er utdannet barnevernspedagog og har jobbet tett med miljøterapeuter hele sin yrkeskarrière.

– Samfunnsøkonomisk er dette det dummeste vi gjør. Skal vi kutte i disse grunnleggende tingene vil det føre til problemer i Skien på sikt. Disse dyktige miljøterapeutene skal man ikke kutte ned på. En skal aldri kutte ned på dette forebyggende arbeidet, da gjør du seg selv en bjørnetjeneste. Det er lommerusk i forhold til hva som vil skje samfunnsøkonomisk hvis en skal fjerne disse tingene i grunnskolen, sier hun.

– De gjør et enormt forebyggende arbeid. De har kompetanse til å hjelpe unge som strever med fravær, atferd, har det vanskelig hjemme, eller vanskelig med sosiale ting. Da er det alltid en miljøterapeut som kan hjelpe barnet en til én eller i grupper. Vi er heldige som har det på alle skolene i Skien, sier Farahmand, sier hun til Varden.

Powered by Labrador CMS