Pedagogstudentene krever økt studiestøtte

Pedagogstudentene krever en årlig økning på nesten 35.000 kroner for å gi studentene mulighet til å studere på heltid.

Publisert
– Studiestøtten må økes. I dag viser tall fra Statens institutt for forbruksforskning at en gjennomsnittsstudent går 2000 kroner i minus hver måned. Derfor er det viktig at det i årets statsbudsjett settes av penger til å øke studiestøtten, sier Silje Marie Bentzen til Utdanning.
Hun er leder av Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

– Har dere vurdert om økningen bør komme som lån eller stipend?

– Vi ønsker oss også høyere stipend, sånn som vi ser at flere andre land har. Men det viktigste er at støtten øker, selv om det innebærer at støtten blir gitt som lån.

Støtte i 11 måneder

I dag får en student maksimalt 100.920 kroner i året, fordelt på 10 måneder.
– Mange studenter har eksamener i juni og ingen utbetaling fra Lånekassen. Studenter som alle andre har ofte de samme utgiftene om sommeren også, så vi krever 11 måneders studiestøtte, sier Bentzen.
Pedagogstudentene stiller seg dermed bak Norsk studentorganisasjons krav om økt studiefinansiering.


Foreldrestøtte

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 60 prosent av studentene jobber ved siden av studiene. Om lag halvparten av alle studenter får økonomisk støtte fra familien sin.

– Det er ikke alle foreldre som kan gi tilskudd, og det kan være med på å skape et klasseskille mellom dem som kan konsentrere seg fullt og helt om studiene fordi de har rike foreldre i ryggen og dem som må jobbe ved siden av. Som student er man voksen og vil klare seg selv, og det er negativt om en må be om hjelp fra sine foreldre.

– Tror du at dere får innfridd kravene deres?

– Jeg lever i håpet, sier Bentzen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har imidlertid gjort det klart at regjeringen allerede har holdt det den har lovet studentene, og han har ingen umiddelbare planer om nye løfter.
Powered by Labrador CMS