Minister for høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp).

Regjeringen foreslår lovendring – vil ha kontroll over nedlegging av studiesteder

Høyskoler og universiteter skal ikke lenger få bestemme selv om studiesteder skal legges ned. Regjeringen vil endre loven og overta ansvaret. 

Publisert Sist oppdatert

Dette er en av flere endringer i universitets- og høyskoleloven som regjeringen la fram fredag, ett år etter at forslagene ble sendt på høring, skriver NTB. 

– En nedleggelse av et studiested kan få stor betydning for både arbeidsplasser og befolkningen i området. Det er et politisk ansvar å sikre at hele landet får kompetansen de trenger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.

– Alle dagens statlige institusjoner er finansiert over statsbudsjettet og et resultat av politiske beslutninger og prioriteringer, derfor må også nedleggelse av studiesteder være en politisk beslutning, tilføyer han.

Lovforslaget faller imidlertid ikke i god jord hos Venstre. Utdanningspolitiske talsperson, Abid Raja, mener forslaget "oser av mistillit" fra Borten Moe og regjeringen mot universitets- og høyskolesektoren. 

– Venstre mener at universitetene og høyskolene vet best selv hva som skal til for å bygge videre på den høye kvaliteten i norsk UH-sektor framover, og at det er kvaliteten på utdanningstilbudet som må være styrende, sier Raja i en e-post til Utdanningsnytt. 

– Regjeringen utfordrer med dette forslaget universitetenes og høyskolenes selvstyre, og de bryter med prinsippet om armlengdes avstand. Borten Moe sier at sektoren skal være autonom, bortsett fra når de er uenig med Senterpartiet. Det rimer dårlig med tillitsreformen regjeringen snakker så mye om.

Nesna-kampen

I 2019 besluttet Nord Universitet å legge ned studietilbudet ved Nesna og Sandnessjøen. De ville  sentralisere de fleste fagmiljøene til Bodø, Mo i Rana og Levanger. Det skapte store reaksjoner og en folkeaksjon ble skapt. De bunadskledde aktivistene har arrangert debatter, folkemøter og troppa opp på Stortinget for å samle støtte til saken. Men flertallet på Stortinget sa nei til å  stanse nedleggelsen. 

Under valgkampen i 2021 lovet imidlertid Senterpartiet og gjenreise lærerutdanningen på Nesna og i april i fjor slo regjeringen fast at Nord Universitet skal fortsette å tilby høyere utdanning på tettstedet i Nordland. 

Powered by Labrador CMS