I oktober viste godt over 1000 Trondheims-elever solidaritet med Abbasi-familien. F.v: Silje Sliper, Taibah Abbasi, Mona Elfareh, Ehsan Abbasi og Yasin Abbasi. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen
I oktober viste godt over 1000 Trondheims-elever solidaritet med Abbasi-familien. F.v: Silje Sliper, Taibah Abbasi, Mona Elfareh, Ehsan Abbasi og Yasin Abbasi. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Hjertemarsj for familien Abbasi i Trondheim

På initiativ fra elevrådet på Thora Storm videregående skole arrangeres det i formiddag en hjertemarsj. Elever og lærere deltar. Onsdag blir det demonstrasjon i Tordenskioldsparken.

Publisert

Abbasi-saken har engasjert mange i Trondheim. I går besluttet elevrådet ved Thora Storm videregående skole i Trondheim å avlyse sommeraktivitetsdagen i forbindelse med at familien Abbasi ble tvangsreturnert til Afghanistan.

Demonstrasjon i morgen

Men så ble moren returnert til Norge på grunn av sykdom. Og i natt ble det klart at de tre barna hennes heller ikke vil bli sendt alene til Afghanistan, slik den opprinnelige planen var. Til media er det blitt opplyst at Afghanistan ikke vil ta imot familien og at alle derfor returneres til Norge.

– Elevrådet arrangerer hjertemarsjen for å vise solidaritet, empati og medfølelse med Abbasi familien. Spesielt med tanke på at Taibeh Abbasi var skoleelev blant våre elever, skriver Leon Bafondoko i en sms til Adresseavisen. Han er prosjektansvarlig for sosiale tiltak ved skolen.

I fjor arrangerte støttegruppa til familien Abbasi og Thora Storm-elever konsert og demonstrasjonen i Trondheim. Da familien ble arrestert denne helga, ble det arrangert en ny demonstrasjon.

 – Markeringen vi arrangerte lørdag kveld var høyst improvisert, for vi visste jo ingenting om at familien skulle kastes ut i helga. Nå vil vi lage noe langt større og mer planlagt. Vi har søkt om å få lage et arrangement i Tordenskioldsparken og nå jobber vi med artister, forteller Lars Korsnes til Adresseavisen. Han har jobbet for at Abbasi-familien skal få bli i Trondheim.

Morgendagens demonstrasjon i Trondheim avholdes klokka 17. SV, AUF, De grønne, Rødt og Utdanningsforbundet har meldt at de vil delta.

 

Tilbake til Norge

De tre Abassi-søsknene som har vært elever i Trondheim, sendes nå tilbake til Norge. – Aksjonen har vært en total fiasko, mener familiens advokat.

I natt bestemte Politiets utlendingsenhet (PU) at Abbasi-søsknene ikke sendes til Afghanistan likevel. Årsaken er at afghanske myndigheter ikke godtok returen av dem, melder NRK.

Det skjer etter at familien i helga ble tvangsutsendt. Moren fikk returnere til Norge på grunn av helsemessige problemer, mens barna hennes ble sendt til Tyrkia. Nå skal de altså sendes til Norge igjen.

Afghanske myndigheter har besluttet ikke å akseptere Yasin, Taibah og Ehsan Abbasi tilbake i landet. Politiets utlendingsenhets (PU) oppfatning var at returen av de tre personene kunne gjennomføres, ettersom to av barna er myndige.

«Det er likevel opp til afghanske myndigheter å akseptere sine egne borgere tilbake i landet. En tre-partsavtale mellom Norge, Afghanistan og FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) regulerer de praktiske vilkårene for retur av afghanske borgere. Avtalen omfatter tvangsretur og frivillig retur», opplyser PU.

«Selv om ingen av de fire personene ble uttransportert til Afghanistan, mener PU at pågripelsen og forsøket på tvangsretur har vært forsvarlig», heter det i en pressemelding fra PU.

Familiens advokat, Erik Vatne, er glad for at de tre nå får komme tilbake til Norge.

– Det er en stor lettelse og glede at saken nå har fått det utfallet som den burde ha fått for svært lenge siden, sier han til NRK.