– Er møtene lagt opp sånn at foreldrene føler at det å være til stede er viktig for barna sine, vil flere komme, sier FUG-leder Gunn Iren Müller. Foto: Utdanning
– Er møtene lagt opp sånn at foreldrene føler at det å være til stede er viktig for barna sine, vil flere komme, sier FUG-leder Gunn Iren Müller. Foto: Utdanning

– Obligatoriske foreldremøter ikke veien å gå

Politileder i Arendal har tatt til orde for at foreldremøter bør være obligatoriske. Verken representanter for foreldrene eller lærerne mener at det er en god idé.

Publisert

 

Leder av Foreldreutvalget i grunnskolen (FUG), Gunn Iren Müller, mener at det ikke er en god idé å gjøre foreldremøtene i skolen obligatoriske.

– Det er mange grunner til at foreldrene ikke kommer på foreldremøter, og det å innføre obligatorisk oppmøte tror jeg ikke er veien å gå, sier Müller til Utdanning.

Det er politileder Torbjørn Trommestad ved Arendal politistasjon som har foreslått at foreldremøtene skal være obligatoriske, skriver Agderposten. Trommestad jobber med forebyggende politiarbeid i Arendal og vil sette mer krav til foreldrene.

 

Lag interessante møter

Müller er enig at det er viktig å få til et godt samarbeide mellom skole og hjem.

– Foreldremøtene bør være mer interessante. Jada, fag er viktig, men det er ikke det en bør bruke tiden til under foreldremøtene. Fokuset bør være på hvordan elevene har det med seg selv og sammen. Foreldre vil sine barns beste. Er møtene lagt opp sånn at foreldrene føler at det å være til stede er viktig for barna sine, vil flere komme.

Skolene bør også legge til rette for at det skal være enklest mulig å delta på foreldremøtene.

– Send ut møtedatoer så tidlig så mulig, slik at foreldrene kan planlegge. Da er det lettere for foreldre å prioritere møtene. Får en beskjed kun noen dager før, er det ikke alle som klarer å få tid til å komme.

– Fokuset bør ligge på bra foreldremøter, ikke på at det er obligatorisk å møte opp. Jeg har ingen tro på tvang, men å sikre ett godt samarbeid er viktig, sier FUG-lederen.

 

Skolen kan ikke løse alt

Lederen av Utdanningsforbundet Aust-Agder, Ottar Stordal, mener heller ikke at det er en god idé å ha obligatoriske foreldremøter.

– Nei, det synes jeg ikke. For det første måtte det en lovendring til, og for det andre mener jeg at det ikke er en god idé. Jeg har tiltro til at lærere har gode møter med fokus på skolemiljøet, sier Stordal til Utdanning.

Det er ulike grunner til at foreldre ikke møter opp til foreldremøter, og mange ganger er det frustrerende for lærerne at ikke alle møter.

– Lærere er opptatt av at alle skal komme, men det er ofte de en gjerne vil nå frem til, som ikke kommer. Det er ikke lett å gå på foreldremøte hvis du er foreldre til utfordrende elever eller hvis du selv har hatt et dårlig forhold til skolen. Da vil en slite med å gå på møter. De foreldrene må en prøve å nå på andre måter.

– Det er heller ikke skolens oppgave å løse alle samfunnets utfordringer, sier Stordal.

Powered by Labrador CMS