Overlege og barnelege hos Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl.

Ansatte i skoler og barnehager prioriteres ikke for en tredje vaksinedose

Smitten øker blant barn og unge. Men foreløpig er det bare helsepersonell som vil bli prioritert for en tredje vaksinedose.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vurderer fortløpende om det er behov for flere vaksinedoser i flere ulike grupper. Det som er tydeligst så langt er at det er eldre over 65 år, men særlig over 75 år, som fortsatt har en risiko for sykehusinnleggelse selv etter to vaksinedoser, skriver Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet, i en e-post til Utdanningsnytt.

Ansatte i skoler og barnehager står derimot ikke på prioriteringslista foreløpig.

– Deretter er det vurdert at helsepersonell som jobber med de mest sårbare pasientene skal tilbys en oppfriskningsdose for å beskytte de pasientene de har ansvar for mot å bli smittet – de har fortsatt god beskyttelse mot alvorlig sykdom selv når de har fått to vaksinedoser. Om andre yrkesgrupper eller aldersgrupper har behov for oppfriskningsdoser vil vi vurdere, men vi er forberedt på at det kan bli et behov for flere på et senere tidspunkt.

Barn står for mer av smitten

FHIs ukerapport for uke 44 viser at epidemien øker i omfang. R-tallet ligger på 1,3 og antallet nye pasienter, antallet ukentlige dødsfall og antall smittede går opp. Flere steder i landet er det mest smitte blant skoleelever. I Oslo er det derfor klart for en ny runde med massetesting i skolene. I Trondheim har man innført trafikklysmodellen igjen.

Greve-Isdahl sier at etter inntreden av deltavarianten, skjer smitte i større grad mellom barn.

– Samtidig er voksne vaksinert og blir testet i mye mindre grad. Derfor er det litt vanskelig å vite hva voksnes rolle er, for eksempel vet vi fra sykehjem at også vaksinerte voksne kan smitte de sårbare pasientene der. Vaksinene beskytter delvis mot videre smitte, og derfor er det sannsynlig at barn i mindre grad enn før smittes av voksne nærkontakter fordi de er vaksinerte, og derfor at barn spiller en større rolle i smittespredning. Det er viktig at fullvaksinerte også testes ved symptomer, som oftere er mindre uttalt enn før, sier hun.

Greve-Isdahl sier at de hele tiden vurderer om teststrategien er god nok i forhold til den rådende smittesituasjonen.

– I skoler og barnehager kan uvaksinerte ansatte bli omfattet av jevnlig testing. Ved justeringer i teststratgien senere kan det bli aktuelt med mer testing av vaksinerte personer hvis man ser at dette er viktig for å ha oversikt over smittesituasjonen, sier hun.

– EMA har nå mRNA-vaksiner til bruk hos barn i alderen 6-11 år. Hvor står man i vurderingen av vaksine til barn under 12 år i Norge?

– Det vil ikke bli aktuelt å tilby eller anbefale vaksine til barn før godkjenning foreligger, men FHI har startet vurderingen. Disse vurderingene vedrørende vaksinasjon av barn blir vanskeligere og vanskeligere jo lengre ned vi kommer i aldersgrupper – deres egen risiko for alvorlig sykdom avtar kraftig, og de legges svært sjelden inn på sykehus.

Rundt 7 av 10 ungdomskoleelever vaksinert

Ifølge FHIs vaksinestatistikk har 82 prosent i årskullene 2004-2005 fått sin vaksinedose, mens det i årskullene 2006-2009 er 66 % som har fått første vaksinedose.

– I 2009-kullet har ikke de som ikke har fylt 12 år fått tilbud om vaksine, og derfor er dekning i dette kullet lavere; 48 %, mens det i ungdomsskolekullene ligger mellom 69-74 % i hvert årskull, forklarer Greve-Isdahl.

– Ifølge Norsk koronamonitor er det nå færre foreldre enn tidligere i høst som mener det er trygt å sende barna sine på skolen. Er det trygt for barn å gå på skolen nå?

– Ja, korona er en lite alvorlig sykdom hos barn. Vi har sett på innleggelser blant barn, og ser ikke en økning i innleggelser under deltabølgen. Dette gjelder også barn med underliggende sykdom.

– Hva med de ansatte – hvordan sikre dem en trygg arbeidshverdag når smitten stiger på skolene?

– Den beste måten å beskytte seg på er å vaksinere seg. Med to vaksinedoser har man svært høy beskyttelse mot alvorlig covid-sykdom. Det er fortsatt mulig at man kan bli smittet, men risiko for sykehusinnleggelse reduseres med over 95 %. En oppfriskningsdose vil ikke ha stor betydning for beskyttelsen mot sykehusinnleggelse som allerede er svært høy, men en oppfriskningsdose kan i hvert fall i en periode kunne redusere risiko for å bli smittet.

Powered by Labrador CMS