Tim Sparv er landslagskaptein på på det finske landslaget. Han skriver i det finske lærerbladet Läraren at å kunne gjøre sunne vurderinger aldri vil gå av moten.
Tim Sparv er landslagskaptein på på det finske landslaget. Han skriver i det finske lærerbladet Läraren at å kunne gjøre sunne vurderinger aldri vil gå av moten.

Landslagskaptein advarer mot elitedyrking

Kapteinen på det finske landlaget i fotball, Tim Sparv, ønsker at skole og idrett skal framheve den gode kameraten framfor den gode dribleren.

Publisert Sist oppdatert

Finland er kvalifisert til fotball-EM for første gang. Tim Sparv er kaptein på det finske landslaget, spiller i klubben FC Midtjylland, og spaltist i bladet Läraren, medlemsbladet for den finlandssvenske lærerorganisasjonen.

I siste innlegg i Läraren skriver Sparv at den nye generasjonen fotballspillere har bedre teknikk og løper fortere enn fotballspillere tidligere.

– Naturligvis skal vi etterstrebe optimale trenings- og skolemiljø. Men vi må aldri bli så opphisset av alt det nye og moderne at vi glemmer de menneskelige egenskapene som hvert ungt individ trenger for å forberede seg til voksenlivet, skriver Sparv.

Basale ferdigheter

– Når vi arbeider med ungdommer, og dette gjelder ikke bare fotballungdom, bør vi fortsatt ha fokus på de basale ferdighetene, skriver han videre.

Han understreker at uansett om de unge vil bli fotballproffer, musikere eller leger, må vi eldre huske at de vil trenge en stabil grunn før de kan ta skrittet videre.

Drible som Messi

– Jeg vil se unge som vokser opp med føttene på jorda. Jeg vil se unge som er nysgjerrige, tolerante og samarbeidsvillige. Jeg vil se unge som tåler en støyt og som forstår at ingenting i verden blir servert på sølvfat.

Akkurat nå virker det som om det er viktigere å kunne drible som Messi eller å poste et kult bilde på Instagram enn å reflektere over hva det innebærer å være en god (lag) kamerat, skriver Tim Sparv.

Han erkjenner at vi ikke veit hvordan arbeidslivet vil være om tjue år, men konkluderer likevel med at å kunne gjøre sunne vurderinger aldri vil gå av moten.

Powered by Labrador CMS