Lønnsomt å vente med pensjon?

Ikke alle vet at man har krav på inntektsprøvet alderspensjon fra folketrygden i tillegg til full lønn, hvis man er i arbeid etter fylte 67 år, skriver forfatteren av dette debattinnlegget.

Når 62-årsalderen nærmer seg, er en ikke i tvil. Da vil man bli pensjonist. Når man er 62 år, begynner tvilen. Skal en ta ett år til? Mange kjenner seg i god form og føler at arbeidet er interessant og givende. Arbeidet gir livskvalitet. Og samfunnet trenger arbeidskraft. Den lønnspolitikken samfunnet har ført gjennom flere tiår har gitt underskudd på lærere.
 
Det kan lønne seg økonomisk å arbeide lenger. Den som er 67 år og fortsatt arbeider i full stilling har mye å hente. Hvis årslønnen er 250 000 til 300 000 kroner, vil vedkommende få full lønn og i tillegg 30 000 til 60 000 kroner årlig i inntektsprøvet alderspensjon fra folketrygden. Denne regelen er ikke godt kjent, men trygdekontorene kan gi informasjon.
 
En kan med andre ord ta ut noe av sin alderspensjon fra folketrygden på toppen av full lønn i fullt arbeid. Hvis du er en av dem som har arbeidet etter fylte 67 år, kan du ha noe til gode av folketrygden. Spør på trygdekontoret.
 
Den som slutter i arbeid ved fylte 67 år, kan ta ekstra arbeid og tjene inntil 102 720 kroner (2 G) uten at det blir trukket i pensjonen. Denne regelen er ny fra 1. januar 2002. Før denne tiden var regelen at en kunne tjene 1 G uten å bli trukket.
 
Mange har oppfattet reglene slik at det ikke "var lov" å tjene mer enn 1 G (nå 2 G). Det er en misforståelse. Den som tjener mer enn 1 G (nå 2 G) får en høyere alderspensjon ved fylte 70 år.
 
Den som går over på pensjon fra 62 år (ved hjelp av avtalefestet pensjon, AFP), vil selvsagt ha en adskillig lavere pensjon ved fylte 70 år enn den som står i fullt arbeid til vedkommende er 70. Det skulle bare mangle. Undertegnede, som sluttet ved 64 år og har vært pensjonist i snart åtte år, har vært i tvil om jeg gjorde et riktig valg da jeg sluttet. Særlig de siste årene har jeg imidlertid vært overbevist om at valget var rett. Jeg har hatt verdifulle år. Den fulltidspensjonerte er i en viktig periode av livet.

Powered by Labrador CMS