Å satse på utdanning er å satse på barnehager

I forbindelse med stortingsvalget for et halvt år siden var både barnehager og skoler høyaktuelle temaer. Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti var blant partiene som snakket varmt om begge deler, mens Høyre konsentrerte seg mest om skole.

De tre førstnevnte partiene hadde en egen konkurranse om hvor rimelige barnehageplassene skulle bli, og alle pekte på utviklingen i Sverige hvor det nå er en maksimumspris på rundt 1200 kroner per måned for en heldagsplass.

Da valget var vel overstått, stod Høyre og SV igjen som de store vinnerne. Og noen uker senere dannet Høyre regjering sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre. Den nye regjeringen stilte seg bak den barnehagesatsingen Stoltenberg-regjeringen hadde lagt opp til, og de fleste regnet med at barnehageprisene skulle reduseres med rundt ti prosent fra nyttår. Det har langt fra skjedd i alle kommuner, og ett av de grelleste eksemplene finner vi i Høyres store "utstillingsvindu" fra 90-tallet: Trondheim. Der kuttes det 19 millioner på barnehagebudsjettet, foreldrebetalingen går kraftig opp og 20 styrerstillinger blir fjernet ved at barnehager blir slått sammen til større enheter.

Vi vet selvsagt at kommuneøkonomien fortsatt er trang mange steder, og de ansvarlige politikerne i Trondheim vil nok prøve å sende ballen tilbake til rikspolitikerne. Det kan de med en viss rett gjøre, men det fratar dem ikke deres selvstendige ansvar for utviklingen. Når Stortinget har vedtatt å satse på full barnehagedekning samtidig som prisnivået skal betydelig ned, kan ikke enkeltkommuner bare fortsette å kjøre sitt eget løp. Dessuten er det mer enn forunderlig at skole- og utdanningspartiet Høyre ikke tydeligere ser sammenhengen mellom gode og tilgjengelige barnehager og et velfungerende utdanningssystem. Skal Norge etter hvert krabbe oppover i de internasjonale målingene, må barnehagene prioriteres langt høyere. Det er der de yngste barna får det beste pedagogiske tilbudet.

Vi vet at både barne- og familieminister Laila Dåvøy og hennes statssekretær Odd Anders With er opptatt av det som nå skjer i kommunene. - Jeg er bekymret for det vi ser skjer i en del kommuner sa statsråden i Stortinget like før jul. Statssekretæren lover i dette nummeret av Utdanning at det snart kommer til å skje noe. - Kommunene skal ikke lenger få lov til å bruke barnehagemidler til andre formål enn barnehage, sier Odd Anders With. Hvis ingen andre konfronterer ham med den uttalelsen senere, lover i alle fall vi å gjøre det.

Powered by Labrador CMS