Nå skal Oslo-ungdom få skoletilbud på byggeplass
Byrådet i Oslo vil bruke 16 millioner på et samarbeidsprosjekt mellom skoler og bedrifter hvor elever på bygg og anlegg får ta utdanningen i arbeidslivet istedenfor på skolebenken.
– Nesten 1 av 3 yrkesfagelever i Oslo faller av før de er ferdige med fag- eller svennebrev. Slik kan vi ikke ha det. Nå setter vi av penger i revidert budsjett til et prosjekt der disse ungdommene får en ny sjanse, sier skolebyråd i Oslo, Sunniva Holmåls Eidsvoll (SV).
Tirsdag til uka legger byrådet frem sitt reviderte budsjett. Der er det satt av 16 millioner til prosjektet for de neste 4 årene. Inspirasjonen har byrådet hentet fra Viken.
Der har 140 elever deltatt i prosjektet "Skole på byggeplass" fra 2012 til 2022. Prosjektet er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune og Veidekke. Etter ti år viser tallene derfra at 76 av deltakerne fullførte Vg1 og Vg2 og har gått ut i ordinær læretid. 67 prosent har gjennomført læretiden og fått et fagbrev. 22 prosent av deltakerne er i jobb, men uten fagbrev.
– Jeg har selv besøkt prosjektet i Viken og de har besøkt oss. Vi er veldig motivert for å sette i gang noe tilsvarende i Oslo. Og det er også de store entreprenørene - de vil mangle flere tusen fagarbeidere de neste årene, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Les også: Byggeplassen kan redde unge som har gitt opp skolen
Garantert læreplass
Hvem Oslo kommune skal samarbeide med er imidlertid ikke avgjort. Det skal ut på anbud først. Og kandidater til skoleplassene skal de finne i samarbeid med skolene, Nav og oppfølgingstjenesten.
– Det er viktig at elevene selv er motiverte og bare det å slippe å gå tilbake til skolebenken kan være nok for mange, sier Johansen.
I praksis kan det for eksempel bety at lærere fra samarbeidsskolene har undervisningen på byggeplassen.
– For en del av dem som faller fra er skoleløpet alt for teoretisk. Dette er en praktisk løp, der de får muligheten til å ta fagbrev uten å sitte timevis på skolebenken, sier Holmås Eidsvoll.
Fullfører og består elevene, venter en gulrot i andre enden: garantert læreplass.
– Men det vil bli stilt strenge krav til elevene underveis. Bedriftene har tydelige krav til de som skal bli lærlinger. På den andre siden er det en fordel for dem også å kjenne kandidatene godt før læretiden, sier Johansen.
Få søker yrkesfag
Oslo er et av fylkene i landet som sliter mest med å få elever til å velge yrkesfaglig utdanning. Antallet søkere til yrkesfag har økt i Oslo de siste årene, men i år var det en liten nedgang. I hovedstaden søker kun 25 prosent yrkesfag.
Byrådsleder Raymond Johansen mener det er noe av grunnen til at det er spesielt viktig at Oslo kommune satser på alternative opplæringsarenaer.
– Vi må lære av andre og finne nye veier inn til å få flere til å få fullføre en utdanning, sier han.