Interessant om merkelige hendelser

Mange av oss som er voksne, husker at i vår barndom var det steder i vårt nærmiljø som det var knytta litt mystikk til.

Publisert Sist oppdatert

Mystiske steder og merkelige hendelser
av Ørnulf Hodne
278 sider
Cappelen Damm Faktum

Det kunne være at her hadde skjedd en ulykke, eller det var noen som hadde gjemt seg for lensmannen i ei hule. Barn lar ofte fantasien få fritt spillerom i tilknytning til slike steder. 

Nå har Ørnulf Hodne, en kjent og dyktig formidler av tradisjonsstoff, skrevet bok om slike «mystiske steder i Norge". Over tre hundre i tallet har han tatt med, og han har hentet stoff fra hele landet. På mange av de beskrevne stedene har det en gang vært tragiske hendelser, det kan være krig, ulykker eller at noe har hendt som har fått et overnaturlig skjær over seg.

Mytene er flere omkring storkansler Griffenfeld, som satt fengslet 18 år på Munkholmen i Trondheimsfjorden. Historien vil at han ble syk av det dårlige vannet på holmen, med nyrestein som resultat. Ved obduksjon fant man en stein like stor som et hønseegg!

Lenger nord i landet, på Fruholmen i Finnmark satt det på 1600-tallet en dansk adelsfrue som var falt i unåde ved hoffet i København og forvist til Finnmark. Hun fikk jevnlig forsyninger fra Danmark, og hun var gavmild mot de lokale fiskerne. Etter å ha blitt frifunnet druknet hun da hun var med en båt som skulle bringe henne bort fra holmen.
I mange huler skal det være gjemt skatter. Vi blir med Hodne inn i flere av dem på «jakt» etter rikdommene. Ett av disse skjulestedene skal være fjellet Ådneburen i Masfjorden i Hordaland, der Gjest Baardsen skal ha gjemt unna noe tyvegods.

Boka har fine illustrasjoner, og mange rundt om i landet vil finne sagnstoff fra sitt nærmiljø. Ikke minst er det viktig at lærere gjør seg kjent med de lokale legendene, for ved å formidle disse til sine elever, vil det gi de unge et sterkere følelse av tilhørighet til sitt hjemsted – en god ballast å ta med seg gjennom livet.

Powered by Labrador CMS