Vil vaksinere elever mot vold

«Bente» forteller elever på Jæren om hvordan hun ble psykisk mishandlet av moren. Organisasjonen Alternativ til vold tror fortellingen hennes kan stanse familievold.

Publisert
– Si det som det er. Det er ikke farlig å fortelle, det er farligere ikke å gjøre det, sier «Bente».
Foreldrene har mistet omsorgen for henne, og hun bor på barnevernsinstitusjon. 17-åringen er en av ungdommene som holder foredrag for elever på Jæren om hvordan det er å vokse opp med vold. Når «Bente» prater for klassene, gjør hun det med sitt egentlige navn, men hun frykter at familien skal bli enda sintere på henne om de ser henne i media. Hennes oppvekst har vært preget av frykt. 
– Håpet er at dersom noen av elevene som hører på, lever med vold, så skal de også tørre å fortelle, sier hun. 
Moren ville la datteren dø

Hun ventet selv lenge før hun klarte å sette ord på det hun opplevde hjemme. 

– Jeg visste heller ikke at det var galt, det var jo bare sånn livet mitt var, sier hun. 
Hun har fått kritikk av moren sin så langt tilbake hun kan huske. Det hun gjorde, sa og måten hun så ut på var galt. Moren ba henne flere ganger om å ta sitt eget liv, og da hun var 16 år, forsøkte hun nettopp det. 
– Jeg tok overdose av tabletter og gikk ut i skogen, sier hun. 
«Bente» ble funnet av en forbipasserende og fraktet til legevakten. Legen ringte moren hennes og fortalte hva som hadde skjedd. 
– Mamma nektet å komme til legevakten. Hun sa til legen at de bare skulle la meg dø, sier Bente. 
Da ble det slått alarm. Barnevernet ble kontaktet, og Bente ble plassert i institusjon. Fylkesnemnda var ikke i tvil om at det «Bente» fortalte, var sant, og at hun ble utsatt for omsorgssvikt. Barnevernet overtok omsorgen for henne, og foreldrene fikk ikke kontakte henne og møtene var under tilsyn.  


– Åpenhet er viktig

– Taushet gjør at familievold videreføres i generasjoner, sier psykologspesialist Jannicke Stav ved Alternativ til Vold i Stavanger. Hun drar rundt på ungdomsskoler sammen med «Bente» og to andre jenter som har levd med vold. Prosjektet heter «Si det som det er!», og det er gratis for skolene.   
– Vi har besøkt skoler i mai og juni, og det har vært utrolig flott, mange av skolene ønsker at vi kommer tilbake neste skoleår. Underveis har vi møtt ungdom som selv forteller hva de tidligere har opplevd og setter ekstra stor pris på at vi kommer, sier Stav. 
I tillegg mener Stav at når «Bente» og de andre unge forteller om volden, kan dette bidra til at elever som selv lever med vold, tør å åpne seg. 
– Jeg ser at "Bente" og de andre to jentene gir ungdommene hakeslipp. Ved å gi kunnskap vaksinerer vi de neste generasjonene mot vold. De unge må lære at volden skjer, først da blir de i stand til å være med og stoppe den, sier psykolog Jannicke Stav. 

Organisasjonen Alternativ til Vold jobber mot vold. ATV har prosjektet «Si det som det er!» på Nord-Jæren og i Trondheim. 

Kilde: Aftenposten

Powered by Labrador CMS