Disse skiltene kan skape uro og forvirring. Barnehagen i Oslo har ikke satt opp strømgjerder rundt barnehagen, men et belte som holder rottene ute. Foto: Snorre Schjønberg

Oslo-barnehage holder rottene ute med strøm i gjerdet

En barnehage i Oslo har siden 2015 vært rottefri på grunn av et strømbelte som er lagt rundt gjerdet. Bekymrede foreldre er beroliget med at strømmen er så svak at mennesker ikke vil kjenne den.

Langs Akerselva i Oslo skaper rottene så store problemer at barnehager og andre er nødt til å tenke kreativt. For Grünerhagen barnehage ble løsningen et prøveprosjekt utført av Oslo kommune og Omsorgsbygg.

De satte opp et gjerde med et belte med svært svak strøm rundt barnehagen. Det løste rotteproblemet, men med gule varselskilt om «elektrisk gjerde» hengende rundt barnehagen, sender det et skremmende bilde til foreldre og forbipasserende.

 

– Ikke farlig

– Hæ? Har de hengt opp sånne skilt? Jeg må finne ut hvorfor, for det kan skremme foreldrene. Vi har ikke strømgjerder rundt barnehagen, understreker Hassan el Messaoudi, driftsansvarlig for sentrumsbarnehagene i Omsorgsbygg.

– Hva er gjort for å sørge for at det ikke er noe farlig for barna?

– Det er ikke noen bekymring. Det er bare svak strøm som går ut av en transformator som har senket spenningen før det går ut i nettet. Det er kun skadedyr og sånn som merker det. Mennesker kan ta på det og vil ikke merke noen ting, sier Messaoudi.

Barnehagen, som ligger helt nede ved Akerselvas bredde helt sørvest på Grünerløkka, hadde i likhet med naboene et stort rotteproblem før gjerdene ble satt opp.

– Det første vi gjorde var å sette opp kameraovervåking for å se på aktiviteten på nettene. Da fikk vi se hvor mange rotter som er ute mens folk sover. Det var en god del rotter som fløy rundt på barnehagens område, sier Messaoudi.

 

Ha det bra til rottene

– Etter at de koblet til strømbeltet på gjerdet var det helt slutt, og farvel til rottene. Vi hadde fått mange klager fra folk som var på vei hjem fra byen natterstid og hadde ekle opplevelser med rotter som slåss. Etter at vi fikk opp gjerdet ble det ganske rolig, sier han.

Han forteller at prøveprosjektet har gått bra, selv om det har vært noen skjønnhetsfeil til å begynne med. Blant annet ble det utført hærverk på en boks. DA så det skremmende ut med ledninger som hang løst - rett ved inngangen til barnehagen.

– Foreldrene tenkte naturligvis at det var strøm i ledningene, men sannheten er at det ikke var noe strøm mennesker kan kjenne. Vi fikk en del telefoner og prøvde å forklare så godt vi kunne at det ikke var farlig, sier Messaoudi.

I ettertid har også legevakta i Oslo, som ligger like ved barnehagen, også testet ut lignende gjerder med stort hell. Messaoudi kjenner ikke til at flere kommunale bygg i Oslo tester ut teknologien, men mener det er noe de bør vurdere hvis de har skadedyrproblemer.

 

  

Fornøyd barnehage

Avdelingsdirektør Anita Haadem Lisbakken i Grünerløkka bydel sier til Utdanning at barnehagen er veldig fornøyd med prosjektet.

– I Oslo er rotter et generelt problem. Dette gjerdet er ikke noe farlig for verken barn eller voksne, ingen kan få noe strøm i seg. Jeg kan forstå at skiltene kan virke noe forvirrende, så vi må se på om det er noe vi må ha oppe, sier Lisbakken.

Barnehageleder Gjertrud Åsgard bekrefter overfor Utdanning at gjerdene har gjort jobben med å holde rottene ute, og at det ikke har vært noen problemer knyttet til dem.

 

 

 

Powered by Labrador CMS