Et kakelotteri hvor lodd selges og trekkes samme dag, er egentlig en kakebasar. Her får du en pekepinn på hva som er hva, og hva man kan søke om som skole eller barnehage.
Et kakelotteri hvor lodd selges og trekkes samme dag, er egentlig en kakebasar. Her får du en pekepinn på hva som er hva, og hva man kan søke om som skole eller barnehage.

Lotteri eller basar – slik velger du riktig

Skal en ha loddsalg i barnehagen eller på skolen, bør en holde tunga rett i munnen. Lodd er ferskvare og må kjøpes, selges og trekkes samme dag - hvis ikke gjelder andre lover og regler.

Publisert Sist oppdatert

Saksbehandler Simen Romslo i Lotteri- og stiftelsestilsynet får en god del søknader fra skoler og barnehager om å avholde lotteri. En god del av dem som søker, får avslag.

Lotteri eller basar?

– Du kan ikke forhåndsselge lodd hvis du er en offentlig virksomhet. Da må vi avslå søknaden, sier Romslo.

Ideelle og frivillige organisasjoner kan få innvilget søknaden. Lotteri er det samme som at en har solgt lodd i en tidsperiode i forkant av trekningen. Skoler og barnehager som ønsker å selge lodd og trekke samme dag, kan gjøre det, men da heter det basar.

– Et kakelotteri som trekkes samme dag, regnes som en basar, forklarer Romslo.

Unntak for 17. mai-arrangement

17. mai er et unntak. Da kan man ha lotteri om bare noen søker tilsynet om dette.

– Jeg vil gjerne presisere at lotteri til inntekt for 17. mai-arrangement får tillatelse. Lotteri som arrangeres av FAU eller lignende på 17. mai, men til inntekt for andre formål enn 17. mai-arrangementet, vil normalt ikke få tillatelse.

– Men det er ikke tillatt å arrangere lotteri for å finansiere for eksempel en sommerfest. Men også der kan en avholde lynlotteri og basar til hvilket formål en vil, sier Romslo.

– Mange søker

Lotteri- og stiftelsestilsynet får en anselig mengde søknader om å avholde smålotteri, det vil si lotteri som har en omsetning under 200.000 kroner. Større lotterier enn det omfattes av andre bestemmelser.

– Vi får inn om lag 2500 søknader om smålotteri i året. Hvor mange av disse som kommer fra skole eller barnehage, har vi ikke oversikt over.

Barnehage fikk avslag

En som nylig søkte tilsynet om å få avholde lotteri, er Wenche Vebenstad ved Øyane barnehage på Averøy i Møre og Romsdal. Inntekten var ment å gå til nye lekeapparater. Søknaden ble avslått.

– Ja vi prøver å gjøre det riktig, og fikk avslag. FAU og barnehager kan ikke forhåndsselge lodd, fikk vi opplyst, sier Vebenstad.

– Vi har kun lov til å arrangere basar. En basar går ut på at vi selger lodd den dagen det er sommerfest i barnehagen, og det blir påfølgende trekning. Makspris per lodd er 5 kroner. Basar trenger ikke å meldes inn i lotteritilsynet.

– Minuset med basar er jo at vi selger færre lodd, siden naboer og andre familiemedlemmer ikke får mulighet til å støtte opp ved å kjøpe lodd på forhånd, forklarer Vebenstad.


Powered by Labrador CMS