Avgått direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen (til høyre), avviste kritikken mot henne fra byråd Inga Marte Thorkildsen (til venstre) i høringen i Oslo rådhus torsdag. I midten: konstituert direktør Kari Andreassen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Avgått direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen (til høyre), avviste kritikken mot henne fra byråd Inga Marte Thorkildsen (til venstre) i høringen i Oslo rådhus torsdag. I midten: konstituert direktør Kari Andreassen. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Astrid Søgnen til frontalangrep på Thorkildsen

I dagens høring i bystyresalen i Oslo rådhus rettet tidligere direktør i Utdanningsetaten Astrid Søgnen hard kritikk mot byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Det samme gjorde Høyre og Venstre.

Publisert

Ikke på noe tidspunkt under dagens høring tok Astrid Søgnen selvkritikk på sin lederstil eller hvordan hun har fulgt opp politiske beslutninger. I sin innledning ramset hun opp hva Utdanningsetaten har gjennomført. Hun sa at hun har fulgt opp alle politiske føringer til punkt og prikke, at hun som leder alltid har levert gode resultater i Osloskolen, at hun har dedikerte medarbeidere som gjør jobben de er satt til på en utmerket måte, og at det ikke finnes noe som helst grunnlag for Inge Marte Thorkildsens kritikk av henne i media.

 

Reaksjoner i UDE på arbeidsmiljøgransking

Eskild Pedersen fra Arbeiderpartiet ba Søgnen redegjøre for hvorfor ledergruppen i Utdanningsetaten motsatte seg at arbeidsmiljøundersøkelsen skulle rettes mot alle ansatte i administrasjonen og ikke bare ledergruppen.

– Kartleggingen var politisk forankret. Det var det ingen som opponerte mot. Men de lurte på hva slags undersøkelse dette var, siden undersøkelsen medførte en gransking, sa Astrid Søgnen.
 

Les også: Høyre forlanger at skolebyråden legger kortene på bordet


Kritiserte Thorkildsen for manglende dokumentasjon

Det er Høyre og Venstre som har innkalt til dagens høring i bystyresalen. Det de gang på gang etterlyste i høringen, var hvilke politiske føringer og beslutninger som ikke er fulgt opp. De to partiene mener det ikke noe sted i de skriftlige møtereferatene er vist til beslutninger som ikke er fulgt opp. Gang på gang under høringen ble Thorkildsen bedt om konkrete eksempler.

De konkrete eksemplene Thorkildsen kom opp med var oppfølgingen av prøveplanen, av halvårsvurderinger som skulle gjøres frivillige og barnehjernevernet blant annet.

Det var eksempler verken Søgnen eller Høyre og Venstre var fornøyde med. Bård Folke Fredriksen fra Høyre sa at byrådens håndtering av samarbeidet med direktøren representerer dårlig forvaltningsskikk. Han og flere andre hevdet at Thorkildsen har gitt tilbakemeldinger til sin direktør gjennom media.

 

Les også: – Søgnen-saken: - Nå må vi sette strek

 

– Dårlig forvaltningsskikk

Etter at Bård Folke Fredriksen hadde beskyldt Inga Marte Thorkildsen for dårlig forvaltningsskikk, spurte han Søgnen om hun er enig med ham. Hun svarte:

– Dette er ikke god lederskikk og ikke god forvaltningsskikk, og jeg bærer konsekvensene.

Søgnen sa at hele saken er en konstruksjon fra Thorkildsens side. Hun siktet da til påstanden om at hun ikke har fulgt opp politiske beslutninger.

Nytilsatt direktør Kari Andreassen sa at hun ikke ønsker å kommentere noe av det som har skjedd før hun ble tilsatt, 1. desember 2018, men at hun er opptatt av å se framover. Hun lovte å ta tak i resultatene av arbeidsmiljøundersøkelsen fra firmaet PwC, som er gjennomført blant ledelse og ansatte i Utdanningsetatens administrasjon, og som ble presentert denne uken.

 

Les også: Arbeidsmiljøet i utdanningsetaten i Oslo skal kartlegges

Saken er oppdatert 10.01. kl 18.06