Bærum-skoler brøt loven, men gjorde mye

Tre Bærum-skoler brøt loven før ei 13 år gammel jente døde av avmagring, men det er uklart hvor mye dette påvirket skolehverdagen hennes.

13-åringen døde på familiens hytte i Valdres 31. desember i fjor. Moren er siktet for grov omsorgssvikt, og politiet etterforsker fremdeles saken.

– Skolene har gjort veldig mye, men likevel gikk det galt, sier fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Akershus.

Sammen med utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr la hun onsdag fram Fylkesmannens foreløpige  tilsynsrapport om skolenes rolle i saken.

Hovedkonklusjonen er at skolene Gullhaug, Lesterud og Mølladammen i Bærum kommune har brutt opplæringsloven. Skolene har begått saksbehandlingsfeil ved å ikke fatte enkeltvedtak, slik rektor skal gjøre.

– Bærum kommune har en rutine om at slike saker skal løses på lavest mulig nivå. Det har de forsøkt å gjøre, sier Haugland til NTB.

Saken får foreløpig ingen andre konsekvenser for de berørte skolene eller kommunen enn at de får en anmodning fra Fylkesmannen:

– Vi ber Bærum kommune om å rette opp sin praksis rundt håndteringen av slike saker, og om å følge loven.

Usikker på sammenheng

Av rapporten fremgår det at skolene satte i gang mange tiltak for å forbedre jentas skolehverdag. Det var mye kontakt på SMS, per telefon og også gjennom fysiske møter mellom jentas mor og skolene, som har svart på alle henvendelser.

Haugland er derfor i tvil om hvilken betydning de påpekte regelbruddene har hatt for jentas psykososiale og fysiske miljø på skolen.

– Skolene har, uavhengig av enkeltvedtak, fulgt opp med veldig mange tiltak for at denne jenta skulle ha det bra. Så har en likevel ikke lyktes. Det går ikke an å konkludere med at utfallet ville vært annerledes om disse vedtakene hadde blitt fattet, sier hun.

Lover bedring

Bærum kommune lover styrket innsats for barn og unge.

– Vi skal skjerpe rutiner og praksis for å sikre at skolene raskt fatter enkeltvedtak i tråd med regelverket, understreker skolesjef Siv Herikstad.

Etter det tragiske dødsfallet vil kommunen etablere en ressursgruppe for å styrke arbeidet med det psykososiale miljøet.

– Kommunen skal lære av denne tragiske hendelsen. Vi skal gjennomføre tiltak, og vi skal fortsette arbeidet sammen med våre tjenester og skolene, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

Saken har vært vanskelig å håndtere for de involverte skolene, noe Haugland kom inn på da rapporten ble lagt fram.

– Vi har ikke kompetanse til å slå fast at det er en årsakssammenheng mellom jentas skolemiljø og hennes sykdomsutvikling, sier hun.

Fylkesmannen oppfordrer til at det ikke legges sten til byrden for mange barn ved å antyde en slik sammenheng.

Flere granskinger

Av hensyn til de involverte i saken, var store deler av den over 50 sider lange rapporten som ble lagt fram, sladdet. Rapporten omfatter over sju år av jentas skoletid og er basert på dokumentasjon fra Bærum kommune og intervjuer med lærere og foreldrene til andre elever ved skolene.

Det pågår flere granskinger i saken. Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.

Samtidig sendte Fylkeslegen før påske saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven. (©NTB)

Powered by Labrador CMS