30 prosent av velgerne mener Høyre eier utdanningsdebatten

På åtte år doblet Høyre oppslutningen blant velgere som mener skole og utdanning er det viktigste temaet ved valget. – Men fallhøyden blir større når de nå har fått regjeringsansvaret, sier valgforsker Bernt Aardal.

Publisert

Høyres velgere har gjennom de siste valgene blitt stadig mer opptatt av utdanningspolitikk. 14 prosent av velgerne som mente skole og utdanning var viktigst, stemte på Høyre ved stortingsvalget i 2005. I 2013 stemte 32 prosent av disse på Høyre. 

Valgforsker Bernt Aardal sier fallhøyden er større nå som partiet ikke lenger er i opposisjon.

– Men de er bare to år inn i regjeringsperioden, så dette vil nok kunne få mer utslag ved stortingsvalget i 2017, sier Aardal til Utdanning.

Hva stemmer de som mener skole og utdanning er viktigst? (Diagrammet er hentet fra Bernt Aardals presentasjon).

Ap og SV har mistet taket

Professoren ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo er en av de fremste valgekspertene i Norge. Fredag var han i Utdanningsforbundet og presenterte tallenes tale fra de siste årenes valg.

Høyre har tatt over som partiet velgerne anser som sakseiere på skole og utdanning. I 2013 var det 30 prosent av velgerne som mente Høyre eide utdanningsdebatten. Det er opp fra 23 prosent i 2005. I samme periode har Arbeiderpartiet og SV stupt på samme måling.

– Høyre tiltrekker seg blant annet de velgerne som er opptatt av muligheten for private skoler. Disse har ingen andre partier å gå til, sier Aardal.

– Betyr det at de må kunne vise til resultater på det feltet for å beholde velgerne?

– Ja, det tror jeg absolutt. Men Høyre har også justert seg litt i den saken, blant annet gjennom å være opptatt av at de private skolene ikke skal kunne ta ut profitt. Dermed gjør de seg litt mer uangripelige, sier Aardal.

Nesten ingen velger barnehage

Velgerne har gjennom flere valg blitt stilt et åpent spørsmål om hva de synes er viktigst i valget. Da er det et stort felt som faller gjennom.

– Det er veldig få som nevner barnehage som en av de viktigste sakene, sier Aardal.

Han sier at de valgene hvor utdanningspolitikken har virket mobiliserende, har vært de gangene man har fått et tydelig skille mellom høyre- og venstresiden.

– Det ser ut som man trenger skarpe ideologiske skillelinjer i debatten for at noe skal virke mobiliserende, sier Aardal.

Han ser tendenser til det blir forsøkt også i denne valgkampen, hvor venstresiden angriper høyresiden gjennom å knytte finansiering av skole og barnehage til regjeringens skatteletter.

– Det er fortsatt åpent om de lykkes med det, sier Aardal.

Bestemmer seg på valgdagen

Tallene fra tidligere valg viser at nær halvparten av velgerne først bestemmer seg for hva de vil stemme i løpet av valgkampen . Rundt hver tiende velger bestemmer seg først på selve valgdagen, med et unntak i 2013, da dette gjaldt 7 prosent av velgerne. 

– Å vinne valg er omtrent som man sier om langrenn, man må gå hardt ut og så øke på underveis. Partiene må stå løpet helt ut, sier Aardal.

 

Nyheter fra utdanningsfeltet fra Sverige og Danmark

Powered by Labrador CMS