Enge barne- og ungdsomsskole i Etne kommune. Nå får elevene i kommunen femdagersuke.
Enge barne- og ungdsomsskole i Etne kommune. Nå får elevene i kommunen femdagersuke.

Stemte frem femdagersuke for elevene

Neste høst må elevene i Vestlandsbygda gå på skolen fem dager i uka.

Publisert Sist oppdatert

Med ti mot sju stemmer ble det flertall for femdagersskole i Etne kommune fra august neste år.

Før sommeren i år skrev Utdanningsnytt om at kommunalsjefen i Vestland-kommunen ønsket å skrote ordningen med onsdagsfri.

Ifølge lokalavisa Grannar har diskusjonen fortsatt gjennom sommeren - i sosiale medier, i avisspaltene og på gata. "Det har vært tydelig at innbyggerne i Etne har vært veldig delt i diskusjonen", skriver Grannar. 185 personer har skrevet under på en underskriftskampanje for å skrote dagens ordning, mens 193 personer har ønsket å beholde firedagerskolen.

Etter en lang debatt i kommunestyresalen torsdag kveld stemte til slutt flertallet, bestående av Venstre, Høyre, Arbeiderpartiet og flertallet i Senterpartiet for å gå over til femsdagersuke.

Dermed er onsdagsfri historie også i Etne.

Flere kommune med firedagersuke

En oversikt fra 2016 viste at om lag en av fire kommuner i Norge fortsatt har firedagersskole. De fleste av dem er distriktskommuner.

Oversikten viste at alle kommunene i Oslo, Akershus og Vestfold hadde femdagers skoleuke for alle trinn. I Sogn og Fjordane derimot hadde 17 av 26 kommuner ulike varianter av firedagersskole i 2016. I Vestland fylke, der Etne kommune ligger, er det i dag fem kommuner i tillegg til Etne, som fortsatt har en ordning med skole fire dager i uken.

Et avgjørende argument for politikerne i Etne for å endre ordningen er at de ansatte ved skolen har uttalt at den har skapt frustrasjon.

– Vi ser at de første skoletimene hver eneste dag er gull verdt for læring. Jo lengre man kommer utpå dagen, jo mindre mottakelige er elevene for å lære nye ting, sa kommunalsjef Mona R. Sævik til lokalavisen Grannar.no før sommeren.

Powered by Labrador CMS