Lorelou Desjardins, bloggeren bak den kjente bloggen «A frog in the fjord», en blogg om hvor rart det er å være utlending i Norge. Lorelou Desjardins har skrevet bok basert på bloggen. Et av kapitlene handler om hvordan nordmenn feirer påske. At Kvikk Lunsj og appelsin er påske for nordmenn, har tatt tid å forstå for franske Lorelou Desjardins. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten

Lorelou har blogget om Norge og nordmenn sett med franske øyne i fire år

I fire år har Lorelou Desjardins blogget om Norge og nordmenn sett med franske øyne. For eksempel om hvordan norske menns sjekketeknikker virker på franske damer. Nå har det blitt bok av det.

Publisert

Har bloggen din fått mer oppmerksomhet enn du hadde forventet?

Dette intervjuet med Lorelou Desjardins (33) er også publisert i Utdanning nr. 7/2017.

Journalist Ståle Johnsen har snakket med Desjardins, som er rådgiver i Regnskogfondet. Hun har siden 2013 skrevet bloggen «A Frog in the Fjord».  Nå gir hun ut boka «En frosk i fjorden – kunsten å bli norsk», med flere historier fra forsøkene på å bli kjent med nordmennene og «det norske».

Mye mer! Til å begynne med skrev jeg egentlig mest for meg selv, og for venner og familie hjemme i Frankrike. Med et lite håp om at det kunne være interessant for andre nykommere i Norge, derfor skrev jeg på engelsk.

De første månedene hadde innleggene et par hundre lesere, men plutselig, etter at jeg publiserte innlegget «The joys of being a woman in Norway», fikk jeg over 60.000 visninger på en dag og telefoner fra de store avisene og NRK.

 

Kunne bloggen din vært skrevet med utgangspunkt i alle typer kulturforskjeller, eller krasjer norsk og fransk kultur på en helt spesiell måte?

Som fransk må jeg jo si at det er nordmenn som er mest spesielle. Jeg har bodd i mange land, blant annet Canada, Indonesia, Filippinene, Storbritannia og Danmark, men nordmennene er noe for seg selv. En av grunnene er kanskje at de er lite påvirket av andre kulturer.

 

Boka har undertittelen «kunsten å bli norsk». Hvordan går det – har du lært deg å beherske kunsten?

Jeg lærer nye ting hver dag, men har konkludert med at norsk, det blir jeg nok aldri. Jeg kom hit 26 år gammel, altså som voksen, helt uten norske kulturreferanser og oppdragelse.

 

Hva er din favorittbok?

«Med livet foran seg» av Romain Gary og «Pinnsvinets eleganse» av Muriel Barbery. Jeg har lest en del norske forfattere på fransk, blant annet Knut Hamsun, Henrik Ibsen og Anne B. Ragde. Nå har jeg kastet meg over «Havboka» av Morten Strøksnes, og for første gang føler jeg at jeg behersker det norske språket så godt at jeg kan konsentrere meg fullt og helt om innholdet.

 

Hvilken bok har du ikke fått tid til å lese?

«Min kamp» av Karl Ove Knausgård.

 

Hvilken kjent person ville du hatt som lærer?

Roald Dahl, fordi han skriver de beste novellene, med glimrende dramaturgi, fantastisk humor og overraskende sluttpoenger. Jeg har lyst til å lære å skrive slik.

 

Du får holde en undervisningstime for den norske befolkning. Hva handler timen om?

Hvor morsomt norsk kan være. De fleste nordmenn jeg kjenner, skjønner ikke hvor forvirrende det norske språket kan være. Påfyll, på fylla og påfugl høres nesten likt ut for meg. Det samme med kyss og skyss med mer. Bittesmå nyanser som det er vanskelig for utlendinger å høre, utgjør en veldig stor forskjell i det nordmenn skjønner og sier.

 

Hva liker du best med deg selv?

Rumpa mi! Nei da, jeg bare tøyser! Min evne å se humor i hverdagsliv.

 

Hvilke lag og foreninger er du medlem av?

Handel og kontor, Den norske turistforening, Leie-boerforeningen og St. Halvards pikekor. Sistnevnte er et kor med venninner som drikker øl, spiser potetgull og synger sammen for å ha det gøy. Jeg forteller om det i boka mi, fordi det var den første gruppen som gjorde at jeg følte meg integrert i en gruppe av venner.

 

Hva gjør du for å få utløp for frustrasjon?

Jeg skriver! Og løper i skogen bak huset der jeg bor.

 

Hvem er din favorittpolitiker?

Canadas statsminister Justin Trudeau, fordi han er et forbilde for og gir håp til andre politikere.

 

Hva er ditt bidrag i kampen for å redde verden?

Jeg har jobbet for menneskerettigheter i 10 år og for å redde regnskogen. Jeg kunne tenke meg å reise nordover og lenke meg fast i protest hvis regjeringen tillater oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Powered by Labrador CMS