Loveleen Rihel Brenna får Fritt Ords honnørpris. Foto: Bo Mathisen

Loveleen Rihel Brenna får Fritt Ords pris

Loveleen Rihel Brenna får Fritt Ords honnørpris. Brenna har blant annet ledet «Foreldreutvalget for grunnopplæringen» i åtte år.

Brenna deler prisen med Walid al-Kubaisi. Prisen til de to skal deles ut 16. juni.

– At jeg er blitt tildelt Fritt Ords honnørpris er en overraskelse. Dette var jeg totalt uforberedt på. Jeg har da ikke gjort så mye, sier Brenna til Utdanning.

– Når jeg blir 70 år fortjener jeg kanskje en sånn pris. Men når det er sagt, så blir jeg ydmyk. Det viser vel at det lille jeg har gjort har en betydning, sier Brenna.

 

– Kampen er slett ikke over

Brenna får prisen blant annet fordi hun nylig har rettet søkelys mot den forsterkede tendensen til å definere nordmenn med minoritetsbakgrunn som «innvandrere» til evig tid.

På et møte med regjeringen i 2002 hadde Loveleen følgende budskap til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og de andre medlemmene av regjeringen. «Jeg gleder meg til den dagen jeg blir en likeverdig samfunnsborger og blir oppfattet som et enkeltindivid».

- I dag skriver NRK Østfold om Ina Aarti som har bodd i Norge siden hun var ni måneder gammel. Da hun og samboer Per-Jørgen Olsen fra Fredrikstad skulle snakke boliglån med Nordea i Fredrikstad holdt det ikke med offisielle dokumenter for å bevise at hun er norsk. Hva tenker du om det?

– Kampen er slett ikke over. Den ser ut til å være evigvarende. Jeg må tenke på hva jeg skal si i talen min, sier Brenna som er oppgitt over at vi ikke er kommet lenger.

 

Viktige år i FUG

– For meg var de åtte årene som leder for «Foreldreutvalget i grunnopplæringen» veldig viktige år. Det å skulle representere alle foreldrestemmer bevisstgjorde meg og ga meg en frihet, sier Brenna.

I 2010 ble Brenna utnevnt til å lede «Kvinnepanelet».

– I dette ledervervet representerte jeg alle kvinner, ikke bare kvinner med minoritetsbakgrunn. Og hadde jeg ikke fått denne typen verv ville jeg kanskje ikke reagert slik jeg gjør på forskjellsbehandling, sier hun.

– I det politiske klimaet vi har nå, øker utenforskapet, sier Brenna.

Hun er nå daglig leder i Seema AS et selskap som arbeider med lederopplæring og organisasjonsutvikling for å styrke mangfoldet i norsk arbeidsliv.

Hun har også hatt en rekke andre verv i samfunnslivet, blant annet styremedlem i UNICEF Norge og landsstyremedlem i Norges Røde Kors.

Hun ledet også arbeidet med en offentlig utredning om det pedagogiske tilbudet til førskolebarn. Brenna har utgitt flere debattbøker og har en mastergrad i utdanningsledelse.

Loveleen ble født i India i 1967.

 

Har vitalisert mangfoldsdebatten

I en pressemelding fra Fritt Ord heter det: «Fritt Ords Honnør tildeles Loveleen Rihel Brenna og Walid al-Kubaisi for deres innsiktsfulle bidrag i norsk offentlighet i to tiår, ikke minst med innspill i innvandrings- og integreringsdiskusjoner. De har deltatt på sekulære (ikke-religiøse) premisser, og bidratt til nyansering og vitalisering av mangfoldsdebatten.»

Walid al-Kubaisi er forfatter og statsstipendiat, og har i en årrekke markert seg som en kraftfull og original skribent. Hans bidrag i samfunnsdebatten har ofte et kulturkritisk og religionskritisk perspektiv. Al-Kubaisi er utdannet sivilingeniør. Han flyktet fra Irak i 1981, under krigen med Iran, og arbeidet flere år som journalist i Syria og Libanon. Til Norge kom han i 1987. Han har skrevet en rekke bøker, også barnebøker, og et filmmanus. Han er fast skribent i ukeavisen Dag og Tid. Al-Kubaisi er født i Irak i 1958.

Honnørmottakerne får 100 000 kroner hver. Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. 

Powered by Labrador CMS