Skole vil bare ha "normalelever"

Stiftelsen Halden Friskole ønsker å starte privatskole på Idd, men skolen vil ikke ta inn elever som trenger spesialundervisning.

Det går fram av stiftelsens søknad til Utdanningsdepartementet om å bli godkjent. Da Signe Øye (Ap) tok opp saken med utdanningsminister Kristin Clemet (H) i Stortingets spørretime i dag, sa statsråden at slik praksis ikke er lov. Elever med spesielle behov for opplæring har samme rett til å gå på privatskoler som andre elever.
Clemet opplyste at stiftelsen er blitt bedt om å stryke begrensningen i inntaksreglementet, men at Halden Friskole ikke vil etterkomme henstillingen. Dermed kunne Øye slå fast at departementet ikke vil gi tilskudd til skolen.
Statsråd Clemet ville ikke si det rett ut at dette må bli konsekvensen av skolens holdning til elever med spesielle opplæringsbehov. Hun forsikret at departementet ikke vil godkjenne noe som er lovstridig, men at skolen skal få et direkte svar og ikke fra Stortingets talerstol.
Øye uttrykte også betenkeligheter over at skolen vil kreve at lærerne skal gi en firedel av lønna til skolen. Hun mener det ekskluderer store grupper lærere, noe som vil stride mot Clemets uttalte ønske om at private skoler skal bidra til større mangfold.
Statsråden var ikke i stand til å vurdere alle detaljer i søknaden fra Halden, men sa at noen kriterier for å bli godkjent som privatskole er absolutte, men at det var uheldig om utdanningsministre fra ulike regjeringer skal få utvise for stort rom for skjønn.

Powered by Labrador CMS