Elever som blir mobbet og ikke får hjelp av skolen kan melde saken til Statsforvalteren.
Elever som blir mobbet og ikke får hjelp av skolen kan melde saken til Statsforvalteren.

Økning i antall mobbesaker

I vår fikk Statsforvalterne 743 meldinger om elever som mobbes på skolen. Elevene melder fra om mobbing både fra medelever og ansatte på skolen.

Publisert Sist oppdatert

I første halvår i år ble 743 mobbesaker klaget inn til Statsforvalteren. Det er en økning på 26 prosent fra året før, viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Dette viser at vi må ha en enda sterkere innsats for et godt og trygt læringsmiljø, og at det er viktig at lærere og andre ansatte i skolen får nok tid til å følge opp hver enkelt elev på en god måte, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Les også: Professor: – Voksne som krenker, gjør barn sårbare

Elevmobbing

Elever som blir mobbet og som ikke opplever at de får hjelp av skolen til å stanse mobbingen, fikk i 2017 mulighet til å klage til Statsforvalteren. Elever kan klage både på mobbing fra medelever og ansatte.

I 2019 og 2020 var det 230 saker som gjaldt voksne som krenker barn på skolen, viser en oversikt Utdanningsnytt har laget. Også her fikk elevene medhold i over ni av ti saker.

Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at det er store forskjeller mellom fylkene. Troms og Finnmark og Rogaland har flest saker i forhold til elevtallet, mens Oslo og Viken har færrest.

– Skolen skal være et trygt sted å være. Derfor er det viktig at elever og foreldre har mulighet til å melde til statsforvalteren når de opplever at skolen ikke tar saken deres på alvor. Men det aller viktigste er at skolene i enda større grad klarer å gi alle elever rask og riktig hjelp. For å få til det, vil jeg fremover gå i tettere dialog med dem som jobber i skolen, sier Brenna.

Powered by Labrador CMS