Elever som blir mobbet og ikke får hjelp av skolen kan melde saken til Statsforvalteren.

Økning i antall mobbesaker

I vår fikk Statsforvalterne 743 meldinger om elever som mobbes på skolen. Elevene melder fra om mobbing både fra medelever og ansatte på skolen.

Publisert Sist oppdatert

I første halvår i år ble 743 mobbesaker klaget inn til Statsforvalteren. Det er en økning på 26 prosent fra året før, viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Dette viser at vi må ha en enda sterkere innsats for et godt og trygt læringsmiljø, og at det er viktig at lærere og andre ansatte i skolen får nok tid til å følge opp hver enkelt elev på en god måte, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Les også: Professor: – Voksne som krenker, gjør barn sårbare

Elevmobbing

Elever som blir mobbet og som ikke opplever at de får hjelp av skolen til å stanse mobbingen, fikk i 2017 mulighet til å klage til Statsforvalteren. Elever kan klage både på mobbing fra medelever og ansatte.

I 2019 og 2020 var det 230 saker som gjaldt voksne som krenker barn på skolen, viser en oversikt Utdanningsnytt har laget. Også her fikk elevene medhold i over ni av ti saker.

Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at det er store forskjeller mellom fylkene. Troms og Finnmark og Rogaland har flest saker i forhold til elevtallet, mens Oslo og Viken har færrest.

– Skolen skal være et trygt sted å være. Derfor er det viktig at elever og foreldre har mulighet til å melde til statsforvalteren når de opplever at skolen ikke tar saken deres på alvor. Men det aller viktigste er at skolene i enda større grad klarer å gi alle elever rask og riktig hjelp. For å få til det, vil jeg fremover gå i tettere dialog med dem som jobber i skolen, sier Brenna.

Powered by Labrador CMS