Anders Bondo Christensen, leder for Danmarks Lærerforening, ønsker at alle lærere med økt risiko fikk være hjemme.

Danmark: Ville sende lærere i risikogruppen tilbake på skolen – det førte til full forvirring

Danske skoler åpner igjen, men det råder forvirring om lærere og barn i risikogrupper må på skolen. Utdanningsforbundet mener eldre lærere bør få fortsette med hjemmekontor.

Publisert

Sundhedsstyrelsen, det danske Helsedirektoratet, utga retningslinjer som tilsa at personer i risikogruppene godt kan gå på skolen, både lærere og elever. Det til tross for at myndighetene tidligere har oppfordret personer i risikogruppen til å være svært forsiktige og helst holde seg hjemme. Det melder fagbladet Folkeskolen.

Dette utløste forvirring og usikkerhet blant danske lærere før gjenåpning av skolene.

Også i Norge er mange lærere og barnehageansatte bekymret for å vende tilbake til skoler og barnehager fordi de selv, eller noen nær dem, er i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom hvis de blir smittet av koronaviruset.

Over 7000 lærere i grunnskolen er over 60 år. Flere lærere vil også ha underliggende sykdommer som plasserer dem i risikogruppen.

Viser til motstridende anbefalinger

Nå har regjeringen i Danmark slått fast at legene skal gjøre individuelle vurderinger av om en lærer i risikogruppen kan vende tilbake til jobb.

Leder i Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er fornøyd med at lærere sikres en legevurdering, men han sier til folkeskolen.dk at han heller hadde sett at alle lærere med økt risiko fikk være hjemme.

Han viser til at Sundhedsstyrelsen ga klokkeklare anbefalinger om at risikogruppene skulle være så mye hjemme som overhodet mulig.

- Men så fikk de plutselig beskjed om at nå kan de rolig vende tilbake til skolen fordi smittefaren ikke er større enn i samfunnet for øvrig. Det er jo nettopp det de er blitt frarådet å gå ut i, sier Christensen til folkeskolen.dk.

Mener de over 60 bør få være hjemme

Utdanningsforbundet i Norge er også tydelig på at lærere i risikogruppene bør få fortsette med hjemmekontor i en så uavklart situasjon.

De går ut med en klar oppfordring til arbeidsgiverne om å være på den sikre siden: «Så lenge helsemyndighetene er såpass usikre, bør arbeidstakere over 60 år skjermes spesielt og ha hjemmekontor. Vi tar det også for gitt at kloke ledere og skolemyndigheter ønsker å ta spesielt vare på sine eldre arbeidstakere i disse helt ekstraordinære tider», skriver Utdanningsforbundet på sine nettsider.

De har også fått svar fra Folkehelseinstituttet om hvilken aldersgruppe som regnes for å være i risikogruppen, ettersom de noen steder viser til folk over 60 år, mens det andre steder er over 65 år.

Folkehelseinstituttet svarer følgende til Utdanningsforbundet:

«Det er ingen absolutte aldersgrenser, vi vet at økende alder medfører økt risiko for alvorlig forløp. I en artikkel som estimerer risikofaktorer basert på materiale fra Kina var «eldre» definert som personer over 60 år. Det er imidlertid flere risikofaktorer, som hjerte-/karsykdom, kronisk lungesykdom, hypertensjon, røyking og det er ikke gode data der hver enkelt faktor er grundig brutt ned. Foreløpig er det altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan si at 60 (eller 65) år er en absolutt grense for økt risiko.»

Powered by Labrador CMS