Kan vi stole på Jervell?

Hva ville barna ville si om vi skulle fortelle dem Jacob Jervells gode julebudskap: "Jesus er ikke født i Betlehem. Det er bare noe de første kristne har funnet på", skriver innsenderen av dette debattinnlegget.

I Utdanning nr. 20 skriver Finn Stoveland engasjert om Jacob Jervell under "aktuell profil". Jeg er en lærer på 50 +, og nå vil jeg gjerne fortelle deg, Stoveland, hvorfor jeg for min del er svært uenig med professoren:
Det dreier seg om dette: Kan vi stole på Det nye testamente, eller kan vi ikke? Ifølge Jervell kan vi ikke det. Hans påstander er godt stoff: Mange føler at han i lang tid - fra sentrale posisjoner - har beskutt oss med sine piler. De heter alle "frustrasjon".
Vi husker meget godt den turen Jervell hadde til Det hellige land sammen med Oddvar Folkestad, kjent programleder i NRKs "Trafikk og musikk" for mange år siden. Det viktigste budskapet Jervell hadde til oss lytterne var da:
Jesus er ikke født i Betlehem. Det er bare noe de første kristne har funnet på. Matteus og Lukas, som forteller dette, har fusket bevisst for å få det til å stemme med Mikas profeti.
Så, med jevne mellomrom siden da, har professoren kommet med lignende påstander, som gir oss det inntrykk at han kjenner den første kristne tid så mye bedre enn apostlene.
I forbindelse med den nye oversettelsen kom et intervju i Aftenposten 4. august. Forlaget gav også ut en brosjyre der oversetteren forklarte utgivelsen nærmere. Vi kan også studere hans innledningsessay i boka, som heter "Jesus". At han har skriftet ut navnet til et visst sted med "Gehenna", som jo er grunntekstens ord og Jerusalems søppelplass, er fullstendig uproblematisk.
Men ellers? Jo, Jervell har tydeligvis sin private teologi og sin private greske grammatikk. Vi kan slett ikke lite på barndomshistoriene, sier han. Fra sin læremester Käsemann i Tübingen har han vært flink til å videreformidle at den første menighets "overmaling" av Jesus må skrelles vekk "for å finne tilbake til den opprinnelige".
Det påstås ellers at verken Matteus og Johannes var disipler av Jesus. Mesteren "hadde ikke den fjerneste idé om å være religionsstifter". Han "snakket ikke om seg selv som Guds sønn". Slik kunne vi fortsette nokså langt og lenge. Jeg har imidlertid merket meg at enkelte føler Jesus som ett av få tilknytningspunkter til Den norske kirke, og jeg vil uttrykke respekt for deres standpunkt.
Men en kan jo lure på hva barna ville si, om vi skulle fortelle dem Jervells gode julebudskap: Jesus er ikke født i Betlehem. Det er bare noe de første kristne har funnet på.

Powered by Labrador CMS