Studentleder i Hongkong dømt til samfunnstjeneste

Studentleder Joshua Wong i Hongkong, som i juli ble funnet skyldig i å ha deltatt i en demonstrasjon som utløste masseprotester for demokrati, er dømt til 80 timers samfunnstjeneste.

Straffeutmålingen mandag kommer etter at Wong i juli ble funnet skyldig i å ha deltatt i en ulovlig forsamling.

Wong risikerte flere års fengsel som følge av at han sammen med andre studenter i september 2014 klatret inn på et område som tilhører et regjeringsbygg i Hongkong, noe som utløste masseprotester for demokrati.

Flere dømt

To andre studentledere –  Alex Chow og Nathan Law –  ble funnet skyldige i samme sak som Wong. De to er dømt til henholdsvis tre ukers betinget fengsel og 120 timers samfunnstjeneste.

– Retten mener saken skiller seg fra en ordinær straffesak. Jeg godtar at de genuint ga uttrykk for sitt syn, sa dommer June Cheung under domsavsigelsen.

Cheung trakk videre fram at Wong og de to andre studentlederne ikke er straffedømt tidligere, og at de var lidenskapelig opptatt av politikk.

– Politisk forfølgelse

19 år gamle Wong, som har omtalt rettssaken som politisk forfølgelse, sto i spissen for det som fikk navnet paraply-bevegelsen, som fikk store deler av Hongkong til å stoppe opp i over to måneder på tampen av 2014 mens innbyggerne krevde at Kina skulle tillate helt frie valg av ledere for enklaven.

Bevegelsens navn kommer fra at demonstrantene brukte paraplyer til å beskytte seg fra politiets pepperspray.

Misnøye

Hongkong var en britisk besittelse fram til 1997. Da ble byen og resten av territoriet overlevert til Kina, men den styres fortsatt separat fra resten av landet under mottoet «ett land, to systemer».

Det er tidvis stor misnøye med Beijings innblanding i Hongkongs politiske liv, blant annet når det gjelder gjennomføring av valg og hvem som får stille. (©NTB)

Powered by Labrador CMS