Dette kjennetegner et mobbeoffer

Du kan ikke se ut fra et fotografi om et barn kommer til å bli mobbet eller ikke, men mobbeofre har en del andre kjennetegn.

– Statistisk sett er det ingenting ved barns utseende som har betydning for at de blir plukket ut som mobbeofre. Derfor vil det være både tykke og tynne, rødhårete og mørkhårete, korte og lange barn som mobbes, sier Erling Roland, forsker ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger, til Dagbladet.

Han sier likevel på at det er noen felles kjennetegn blant en del av mobbeofrene.

– Barn som lett blir redde, defensive og usikre har betydelig høyere risiko for å bli utsatt for mobbing. Så brutalt er det, sier Roland.

 

– En myte

Ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for avisa, mener seks av ti nordmenn at mobbeofre er «annerledes» enn andre og at de derfor skiller seg ut fra andre.

Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef og forfatter av bok om mobbeofre, mener det er opprørende.

– Dessverre er dette en forestilling som sitter godt plantet i mange både barn og voksne. Ikke bare er det med på å gi dem som utsettes for mobbing et inntrykk av at de mobbes fordi de «fortjener det», og at mobbingen kunne vært unngått dersom de var likere andre og justert seg «bedre» overfor omgivelsene. Men det er også med å påvirke det at ikke flere griper inn, og også avstår fra å bidra til å skape gode løsninger, slik at alle kan inkluderes i fellesskapet, sier hun.

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, mener at det er en myte at ofrene velges ut fordi de er overvektige, kler seg annerledes enn andre, er penere eller mindre pene enn andre.

 

Sosialt uintelligent

– I prinsippet kan hvem som helst bli mobbeoffer. Alt fra skoleflinke, ressurssterke elever til barn som har en avvikende holdning kan bli utsatt for mobbing, derfor kan man aldri vite på forhånd hvem som blir plukket ut av mobberne, sier Ulvund.

Sju av ti mener at noen barn plukkes ut som mobbeofre fordi mobberne vil hevde seg. En av tre mener at mobberen er sosialt uintelligent.

Roland ved Universitetet i Stavanger sier at mobberne har en sterk trang til å ha makt over og se frykt hos andre.

– Mobberne er også ofte mer sosialt intelligente enn andre, og føler en trang for å drive med intrigespill. Hvem de plukker ut som ofre er gjerne helt tilfeldig, sier Roland.

Powered by Labrador CMS