Nicholas Christakis, samfunnsforsker og lege ved Yale University.
Nicholas Christakis, samfunnsforsker og lege ved Yale University.

Forsker: – Skoler uten påvist smitte kan med fordel stenges

– Også skoler uten påvist smitteutbrudd med fordel kan stenges, sier Nicholas Christakis, samfunnsforsker og lege ved Yale University.

Publisert Sist oppdatert

Til magasinet Science sier Christakis at flere studier viser til effekten av å stenge skoler som har påvist smittetilfeller.

– Typisk viser disse analysene at å stenge skoler med tilfeller av moderate smittsomme og sykdomsfremkallende mikroorganismer har forekommet, reduserer den samlede infeksjonsgraden med omtrent 25 prosent, og utsetter smittetoppen i det området med om lag to uker.

Christakis sier også at denne effekten kan ses også når det er påvist smittetilfeller i områdene rundt skolen. I tillegg argumenterer han for å stenge skoler som et preventivt tiltak:

– Å stenge skoler i forkant, før det har vært påvist smitte der, har vist seg å være en av de mest effektive ikkemedisinske tiltakene vi kan igangsette, sier han til Science.

Han henviser blant annet til analyser gjort etter Spanskesyken i 1918, som viste at å stenge skoler som et preventivt tiltak sparte en betydelig mengde liv.

Powered by Labrador CMS