Avvis Clemets sparetiltak

Dersom Kristin Clemets ønske om ett år kortere grunnskole skulle bli satt ut i livet, vil det innebære at elevene begynner i videregående skole og deretter på universiteter og høgskoler ett år tidligere enn i dag. Er det ønskelig?

Nå er det virkelig grunn til å uttrykke mistillit til politikerne! For noen få år siden drev de gjennom seksårsreformen mot foreldrenes og lærernes ønsker. Disse mest berørte parter hadde slett ikke behov for at småbarna skulle presses så tidlig inn i skolen, og barnehagene mistet sine store, stabiliserende barn. Likevel ble reformen (kostbar og gjennomgripende) vedtatt, men tross alt på en slik måte at barnehagepreget skulle beholdes det første skoleåret.

Nå kommer neste skritt. Kristin Clemet antyder at hun ønsker å kutte ut det siste året i vårt skoleløp. Det første skoleåret skal dermed tidsmessig erstatte det siste slik at elevene alt i alt vil være ett år yngre når de går ut av ungdomsskolen og videregående skole. Idéen framstilles utelukkende som et spare- og effektivitetstiltak, men dersom dette blir gjennomført, er det fattet en dramatisk beslutning med betydelige ringvirkninger for hele det norske samfunnet.

Én helt sikker konsekvens av en slik endring er at antall skoletapere vil komme til å øke. Hvis vi starter en mer intensiv lese- og skriveopplæring for fem- og seksåringene, vil selvsagt alle de som ikke er modne nok for dette bli hengende etter allerede fra første øyeblikk, noe som vil forplante seg opp gjennom hele skoleløpet.

Skolens læreplaner og undervisningspraksis er gjennom mange år tilpasset elevenes utviklingstrinn, og for oss som arbeider i skolen er det soleklart at man ikke kan late som om elever er eldre enn det de faktisk er. Beholder vi fagkravene slik de er, men krever at ett år yngre elever skal mestre dem, vil vi garantert få en lang rekke elever som ikke henger med.

Vi som er lærere i ungdomsskolen har lang erfaring med og høy kompetanse i å håndtere barn og unge som er fra 13 til 16 år. På samme måte er gymnaset/videregående skole med pensum og innhold gjennom mange, mange år tilpasset elever som er 16 til 19 år gamle.

Politikerne gambler høyt med denne kompetansen hvis de forlanger at vi skal ta imot elevene ett år tidligere. Og hvordan kommer det til å bli når ett år yngre studenter skal starte på universiteter og høgskoler? De høyere lærestedene klager allerede i dag over at nivået blant de ferske studentene er foruroligende lavt, og man må vel bare være politiker for å tro at nivået blir forbedret og at studentene blir modnere og mer selvstendige når de er ett år yngre!

Et par raske konsekvenser til: Elevene blir etter Clemet-modellen tvunget til å foreta livsavgjørende valg på et svært tidlig stadium. Først og fremst gjelder det naturligvis linjevalgene på videregående skoler.

Russen vil også være ett år yngre enn de er nå. De kommer neppe til å endre sine tradisjoner, så man kan trygt spå et enda sterkere drikke- og festepress i ung alder.

Et eventuelt vedtak om å drive elevene gjennom skoleløpet mens de er ett år yngre enn i dag vil garantert få store konsekvenser, og det er nå virkelig grunn for mange, både skolefolk og foreldre, til å våkne før det er for seint.

Powered by Labrador CMS