Arbeidstid og skolepakker

I arbeidstidsforhandlingene er det viktig at det ikke blir gjort avtaler som går for å utvide skoleåret utover 39 uker som nå.

Til forhandlingsdelegasjonen i Utdanningsforbundet/ UNIO 

I 2000 og 2002 fikk vi henholdsvis "Skolepakke 1 og Skolepakke 2". De to skolepakkene var todelte avtaleløsninger som innebar at lærerne skulle arbeide mer mot at det skulle gi uttelling i form av lønnskompensasjon. 

"Skolepakke 1" ga ett lønnstrinn i kompensasjon for at lærerne avsto fra utvidelse av ferien til 5 uker som andre arbeidstakere har (Lærernes ferie er de fire siste hele ukene i juli + en dag). 

"Skolepakke 2" ga lærerne 4 % økt arbeidstid i den bundne delen av årsverket, ca. 1 time mer undervisning pr. uke. Pakkene ga lærerne og skolelederne ca. 5 lønnstrinn i lønnsøkning (ca. 20.000kr). 

Når lønn for lærere skal sammenlignes med andre sammenlignbare yrkesgrupper, er det et fåtall som tenker at dette beløpet skal holdes utenom i sammenligninga. Dette er kompensasjon for et gode som andre yrkesgrupper har. Det vil si at når vi ligger under i lønnsutviklinga i forhold til de vi sammenlignes med, er denne forskjellen enda større tatt i betraktning at vi skal ha betalt for å ha 4 dager kortere ferie og utvidet undervisningsplikten med ca. en time pr.uke (Ca. 57 klokketimer på barnetrinnet, inkl. for- og etterarbeid). 

Utdanningsforbundet Rana vil peke på viktigheten av at dette blir tatt i betraktning ved årets lønnsforhandlinger. 

I tillegg er det viktig at det ved arbeidstidsforhandlingene ikke blir gjort avtaler som går for å utvide skoleåret utover 39 uker som nå. Ved forrige justeringer ble det gjort avtale om en 6. planleggingsdag. Lærerne måtte gi fra seg en fridag. Dette har ikke den enkelte lærer fått noen kompensasjon for. 

Når vårens forhandlinger tar til, ber vi om at dette blir tatt i betraktning. 

Powered by Labrador CMS