Ungdomsskolegutter blir fristet til barnehagejobb

Et prosjekt gir gutter i ungdomsskolen jobb som lekekamerater i barnehage. Det kan bidra positivt til likestillingsarbeidet i barnehagene, tror forskerne bak en ny rapport.

I prosjekt Lekeressurs har gutter i ungdomsskolen fått mulighet til å jobbe noen timer i uka som lekekamerater i barnehage. Et forskningsprosjekt viser at mange av ungdomsskoleguttene gir positive tilbakemeldinger etter oppholdet.

– Over halvparten svarer at de i framtida kan tenke seg en jobb i barnehage, sier forsker Tonje Lauritzen ved Østlandsforskning til forskning.no.

Les også: Tenåringer får betalt for å leke med barnehagebarn.

Prosjektet i Lundegaardsløkka barnehage på Jørstadmoen ved Lillehammer har pågått i fem år, og 145 ungdommer har vært lekekamerater. Lekekameratene får 1500 kroner for 16 timer, spredt over åtte arbeidsdager i løpet av fire uker.

Likestillingssenteret og Østlandsforskning har gått gjennom 121 søknader og evalueringsskjemaer som ungdommene har fylt ut etter endt arbeidsperiode.

– Prosjektet er absolutt et bra bidrag for likestillingsarbeidet i barnehager, men vi vet lite om effektene ordningen har på sikt. Det kan for eksempel være relevant å intervjue noen av guttene som har deltatt i prosjektet for en del år siden for å få kunnskap om hvilke valg de har gjort rundt utdanning, sier Lauritzen.

Flere barnehager prøver nå ut tilsvarende opplegg.

Les også: Barnehagesuksess spres til hele landet.

Les hele saken om forskningsprosjektet på forskning.no. 

Powered by Labrador CMS