Privatisering

- Kampen mot privatisering av utdanningssektoren er i høyeste grad aktuell også i Norge. Den sittende regjeringen har akkurat fått vedtatt en ny lov og vil slippe til flere private aktører, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Education International har på verdenskongressen i Ottawa erklært kamp mot privatisering og kommersialisering av utdanningssektoren. Dette blir sett på som avgjørende for å sikre utdanning med god kvalitet for alle, uansett kjønn, rase eller sosial bakgrunn. Utdanning skal ikke bli en del av det frie markedet.

To resolusjoner om dette ble enstemmig vedtatt av EI-kongressen onsdag ettermiddag, og de sterkeste og mest engasjerte innleggene i debatten kom fra USA og England. Dette var de to første resolusjonene som ble vedtatt av kongressen, og det var også et hovedtema i åpningstalen til EI-president Susan Hopgood fra Australia.

I debatten ble det lagt vekt på at dette er en kamp som alle verdens lærere må stå sammen om, enten de arbeider i barnehage, skole eller høyere utdanning. Det ble vist til at over 32 millioner lærere verden rundt vil bidra i arbeidet på ulike nivåer.

Fra UNESCOs representant på EI-kongressen, ble det også gitt støtte til resolusjonene. – Vi står sammen om dette for å sikre god og gratis utdanning for både jenter og gutter, sa visedirektør for utdanning i UNESCO, Jordan Naidoo.

Helt uforenlige mål

Steffen Handal fra Utdanningsforbundet var blant deltakerne i debatten. I sitt innlegg understreket han at det ikke er mulig både å være for utdanning med høy kvalitet for alle og samtidig være for privatisering og kommersialisering – det er helt uforenlige mål, sa Handal.

Han viste også til forskning som er blitt gjort av anerkjente forskere som Carolina Junemann og Stephen Ball. De har dokumentert at det globale, private aktører står for innenfor utdanningssektoren, representerer en stor trussel mot retten til utdanning for alle. Det gjelder spesielt for de fattigste i verden, for jenter og for barn og unge med spesielle behov.

Handal sa at utviklingsmålet om utdanning for alle som vil bli vedtatt av FN i september, gjør det helt nødvendig å føre en hard og konsekvent kamp mot privatisering og kommersialisering.

Vil følge nøye med

Til Utdanning sier Steffen Handal at det blir viktig å følge nøye med i det som skjer hjemme i Norge framover. Den nye loven vil innebære at flere private aktører vil slippe til, men det må ikke bli et nytt privatskoleslipp slik det ble under den forrige borgerlige regjeringen for 10–12 år siden, mener Handal.

Barnehagesektoren er allerede preget av mange private aktører, rundt halvparten av barnehagene i Norge i dag er private.

Handal understreker også Utdanningsdirektoratets viktige rolle når det gjelder oppfølging av de ulike private aktørene. Eierne av private skoler har ikke anledning til å hente ut overskudd. Det har regjeringen understreket gang på gang. For eiere av private barnehager, er det imidlertid ingen tilsvarende begrensning.

Flere resolusjoner

EI-kongressen fortsetter i dag og i morgen med behandling av en lang rekke resolusjoner. Det blir også ulike parallellsesjoner som tar opp forskjellige temaer, blant annet privatisering og kommersialisering. Utviklingsmålene (som skal vedtas av FN i september), barn med spesielle behov, ledelse og faglige rettigheter er andre sentrale temaer på kongressen.

Det er også valg til nytt EI-styre, og Steffen Handal er kandidat fra Norge. Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, er med i det sittende EI-styret, men hun stiller ikke til gjenvalg.

Powered by Labrador CMS