Innspurten i skolevalget er i gang

Det er knyttet stor spenning til årets skolevalg. Tirsdag kl. 19 kommer fasiten.

– Det blir spesielt spennende å se i hvilken grad klima- og miljøsaken engasjerer de unge, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til NTB.

Han peker på at MDG og SV gjorde det veldig bra i skolevalget for to år siden.

– Det blir interessant å se om de går enda mer fram, sier Bergh.

Det er særlig de underliggende tendensene han ser etter i skolevalget.

– Det mest interessante er retningen i utslagene og hvilken vei det går for hvert parti. Så er det jo interessant i seg selv hvordan de unge stemmer. Det kan gi en pekepinn på hvor de yngste velgerne går i det egentlige valget, sier valgforskeren, som medgir at han vil bli overrasket om de borgerlige går fram i skolevalget.

– En klar borgerlig framgang vil overraske, ja, sier han.

Siden 1989 har det vært arrangert skolevalg. Ved forrige stortingsvalg i 2017 deltok 385 skoler med nesten 187.000 elever, ifølge Norsk senter for forskningsdata (NSD ). I dag gjennomføres skolevalget ved minst ni av ti norske videregående skoler. De fire siste valgene har deltakelsen vært på over 80 prosent.

Ikke bare klima

Deltakelsen varierer fra skole til skole, ifølge leder i Elevorganisasjonen Edvard Botterli Udnæs. Pandemien gjør det vanskelig å spå hvor stor den blir i år.

– Men det pleier å være bred oppslutning, sier Udnæs til NTB.

Han er imidlertid usikker på om klimafokuset i årets valgkamp vil føre til høyere valgdeltakelse enn vanlig.

– Deltakelsen er allerede så høy at jeg ikke tror det vil ha noen betydning. Dessuten er det viktig å huske på at i denne valgkampen har det nesten bare vært snakk om én av de sakene som de unge er opptatt av, sier elevlederen.

– Veldig viktig

Men at skolevalg er viktig, er Udnæs ikke i tvil om.

– Skolevalgene er veldig viktige. Ikke bare gir det opplæring til hvordan man faktisk stemmer, man tar valget aktivt til seg og lærer seg de ulike partienes standpunkter. Det minsker det avskrekkende ved å stemme for første gang, sier Udnæs, som er veldig spent på resultatet.

– Men jeg tør ikke å spå noe som helst, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS