Annonse

– Det hjelper lite å kreve flere lærere, når lærerrekrutteringen blir dårligere, mener forsker Christian Beck. Ill. foto: Erik M. Sundt

– Politikerne må ha fokus på lærerrekruttering

Et bredt politisk flertall lover at flere lærere skal inn i skolen, men skoleforsker frykter at det løftet blir vanskelig å holde.

Annonse

– Det hjelper lite å kreve flere lærere, når lærerrekrutteringen blir dårligere, sier skoleforsker Christian Beck ved institutt for pedagogikk på Universitetet i Oslo.

I 2014 var det rundt 11.000 kvalifiserte søkere til grunnskolelærerutdanningen 1.–7. og 5.–10. I 2017 er tallet sunket til 9600, ifølge tall fra Samordna opptak som Utdanningsnytt.no omtalte i juli

Utdanningsforbundet vil ha flere lærere inn i skolen, og både regjerings- og opposisjonspartiene har lovet økt lærertetthet. I tillegg har kunnskapsministeren uttalt at han vil jobbe for å få færre ufaglærte i skolen. Forskeren tror ikke dette er mulig å få til. 

– Jeg tror at skolen kommer til å få en «kalddusj» i årene som kommer, sier Beck. 

 

Flere utfordringer, mindre ressurser

Beck er også bekymret over at skolen får stadig flere utfordringer, mens ressursene ikke øker.

– På grunn av innvandring med barn som har foreldre med lite utdanning, blir skolens oppgave mer kostbare, mens de offentlige budsjetter blir mindre, sier Beck.

Skolen endres ikke, selv om Stortinget gjør det.

– Det blir for mye av det samme. Politikerne roterer etter valgseirer, med mye ulik retorikk, men lik praksis, mener Christian Beck.

Kjøreregler for debatten

Her kan du kommentere artikkelen.

Utdanning setter pris på friske meningsbrytninger, men vis omtanke for dine med- og motdebattanter, hold deg til saken og bruk fullt navn. Dersom du ønsker å skrive et lengre innlegg, er du velkommen til å sende det til denne adressen: debatt@utdanningsnytt.no.

Hvis du ser kommentarer som du oppfatter som støtende, kan du varsle redaksjonen ved å merke den aktuelle kommentaren som upassende. Det gjør du ved å klikke helt til høyre for kommentaren du vil varsle oss om. (Dette fungerer ikke fra mobil. Vi jobber med en løsning).
Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Kommentarer kan bli brukt på alle Utdannings plattformer.

Fullt navn er en forutsetning for å delta i debatten!